Voorkom die burn-out

Herken een burn-out voordat-ie toeslaat!

Een burn-out maakt een mens psychisch en lichamelijk ziek. Het is het eindstadium van een proces, waarna iemand gemiddeld acht maanden uitvalt. Kun je dit als werkgever voorkomen?

Met een stress-analyse voorkom je uitval.

Voorkom uitval. Maak een stress-analyse!

Met een beetje gezonde werkdruk presteren medewerkers vaak beter, maar ongezonde stress op de werkvloer kan grote gevolgen hebben. Uitval ligt op de loer. Een gezonde werkomgeving creëren is cruciaal om burn-outs te voorkomen. Hoe doe je dat? 

Ontspanning is soms moeilijk

Ontspanningsstress

Ontspanning is een van de meest belangrijke dingen om gezond te blijven. Daarom hebben we vakanties, weekenden, vrije avonden. Maar ontspannen gaat niet bij iedereen vanzelf.

In en uit balans

Waarom is gezondheid een kwestie van in en uit balans?
Omdat het raakt aan alle aspecten; de mens, organisatie en maatschappij. En dat is sinds de Covid-tijd nóg zichtbaarder.

Dit team op zee heeft geen autonomie

Mythe: zelfsturende teams, de oplossing voor alles

Er is veel te doen over autonomie. Het ouderwetse top-down leiden wordt in steeds meer organisaties vervangen door zelfsturende teams en meer vrijheid om de eigen werkzaamheden in te vullen. Hoe meer autonomie des te beter?
Ook bij deze mythe zijn kanttekeningen te maken…

Werk tips

Als je eenmaal een burn-out hebt duurt het vaak een tijd voordat je weer helemaal de oude bent. Daarom is het goed om te onthouden dat voorkomen altijd beter is dan genezen. Hieronder drie tips om hiermee aan de slag te gaan.

Tip 1

Maak regelmatig tijd voor ontspanning en onthaasting. Dit kan bijvoorbeeld door te mediteren, te sporten of te ontspannen met een goed boek.

Tip 2

Stel prioriteiten en leer nee te zeggen. Probeer niet te veel tegelijk te doen en wees selectief in wat je aanneemt.

Tip 3

Geef jezelf tijd en ruimte om te herstellen van stress en spanning. Dit kan door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, naar de sauna te gaan of een massage te boeken.

door arts & leefstijlcoach Sacha

Gezond leven gaat ook over gezond werken

Ik hou van werken en ik hou van het leven. Die twee zijn voor mij met elkaar verbonden. Ik kan niet werken zonder te leven. Dat is zo klaar als een klontje. Immers, ik moet in mijn primaire levensbehoeften voorzien. Misschien zou ik kunnen leven zonder geld te verdienen met werken. Dan zou ik mijn banden kunnen verbreken met de maatschappij en de bush intrekken, zoals sommige mensen doen. Maar dat is nu nog niet mijn weg.