Wie houdt de vinger daadwerkelijk aan de pols?
Door Gerard van Vliet

Ziekteverzuim, het onvermijdelijke ondernemers-spook. Want hoe goed we ook als ondernemers ons best doen, we worden het hardst afgerekend op het ‘onnodige verzuim’.
Zwangerschap, oké. Sportblessures, tja. Foute leefstijl, grrrr.
Soms voel je het aan je klompen dat het fout zit, soms kom je er pas in de harde werkelijkheid achter.
In alle gevallen is voorkomen beter dan genezen. Behalve het vermijden van onnodig verzuim is ook het verlies aan productiviteit en veerkracht spreekwoordelijk.

Maar hoe blijf je preventief op de hoogte van wat er speelt en kun je tijdig ingrijpen om dat erger te voorkomen? Die vraag stond bij mij al centraal toen ik nog vakbondsbestuurder was en is daarna niet minder geworden in al mijn rollen als bestuurder en toezichthouder.

Het 111 Programma geeft je alle handvatten om te weten wat er in ‘jouw’ bedrijf met ‘jouw’ mensen speelt, fysiek, mentaal en sociaal.
Met ‘111’ wordt al aangegeven dat het om ‘preventie van zorg’ gaat, waar 112 staat voor ‘zorg nodig’. De gezondheid van deelnemers aan het 111 Programma wordt allereerst gedegen in kaart gebracht. Vragenlijsten, bloed- en urine onderzoek en een tele-consult met een medisch specialist, worden gecombineerd met het (minimaal) 6 weken meten van belangrijke fysieke waarden, zoals bloeddruk, hartslag, slaappatroon, vetgehalte, gewicht, beweging en zuurstof opname. Dat door het gebruik van een medische smartwatch, een intelligente weegschaal en een digitale bloeddruk meter wordt gemeten.
De vragenlijsten hebben betrekking op fysieke, mentale en sociale gezondheidsaspecten, die bovendien in de 6 weken dat (24/7) wordt ‘gemeten’ worden aangevuld met vragen die via de 111App worden gesteld aan de deelnemer.
Al die data worden door de medisch specialist gebruikt om een Plan van Aandacht voor de deelnemer op te stellen, waarin tips, maar vooral ook concrete stappen staan om de eigen gezondheid te verbeteren of het weerstandsvermogen te vergroten.
Met de uitdaging aan de deelnemer om er de daarop volgende maanden aan te werken. Dat kan met de 111App en de 111Community. In de laatste kun je vragen stellen aan de dokter of de andere specialisten, tips volgen of een buddy zoeken, iemand die samen met jou de uitdaging aangaat.

En mocht het nodig zijn, dan zijn er specialisten beschikbaar om een deelnemer te steunen, zoals een leefstijl coach, diëtist, slaap expert of personal trainers.

Uiteraard is er volstrekte privacy naar de deelnemer. Waardevol voor het bedrijf is het commitment van de deelnemer om gezonder te leven, maar vooral ook de geaggregeerde informatie. Hoe gezond zijn de medewerk(st)ers fysiek, hoe beleven ze hun werk, welke mentale weerbaarheid hebben ze, wat is de invloed van de sociale omgeving? Belangrijke indicatoren voor de gezondheid van het bedrijf zelf.

Een bedrijf dat op deze manier met medewerk(st)ers omgaat, biedt een belangrijke positieve impuls voor die medewerk(st)ers. Maar en passant wordt er ook een gezond imago neergezet dat klinkt als een klok!

Uiteraard moet deze aanpak verankerd zijn in het HR beleid van een bedrijf, want het vraagt om een daadkrachtige opvolging als blijkt dat maatregelen nodig zijn om gezonder te werken. We weten uit de praktijk dat stress en overgewicht belangrijke struikelblokken zijn, die dan bespreekbaar én aangepakt moeten worden.

Het 111 Programma is ontwikkeld en getest door een team van interdisciplinaire deskundigen. Op individueel niveau geven deelnemers aan zeer tevreden te zijn. Het team wil nu het 111 Programma ook beschikbaar stellen aan bedrijven en zoekt daarbij contact met innovatieve HR professionals die samen met het team van 111 specialisten het 111 Programma willen inzetten voor hun bedrijf. Een unieke kans om ‘meten is weten’ inhoud te geven.

Je kunt je aanmelden voor een eerste contact via [email protected]

Gerard van Vliet

Gerard van Vliet

de initiatiefnemer, stond al in 1987 aan de wieg van gezondheidsbevordering in Nederland met ‘High Five Health Promotion’. Hij verkocht het succesvolle ‘in company fitness’-bedrijf in 2001, maar zijn passie voor vitaliteit bleef. Daarover schreef hij Het VitaliteitBoek, een bestseller. Gerard is een gedreven en ervaren ondernemer en bestuurder. Eerder was hij mede-oprichter van C3 Hospital Consultancy bv (Adviseurs en interimmanagers in de gezondheidszorg) en Food2Smile bv (gezondere snacks en snoep, zonder toegevoegde suikers en vervelende E-nummers).

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer