Thuiswerken; afwisseling zorgt voor balans
Door Redactie 111

Nu de vogelgriep tot ophok-plicht noopt, dringt de vergelijking zich op met wat wij mensen nu ook doormaken: we zitten vooral thuis. En dat doen we en masse. Al maanden. Privé hebben we geen gezellige uitjes mee en als we werken zijn we ook aan huis gekluisterd. Dat begint zijn tol te eisen. We raken ‘uit balans’.

Vraag is: wat doen we eraan, binnen de gegeven situatie?

De mooie kanten van thuiswerken

Eerst maar even wat voordelen van thuiswerken. Allereerst zijn we natuurlijk meer beschermd tegen het coronavirus. Nog een voordeel is dat we minder reiskosten en reistijd hebben. Voor sommigen betekent dat ook een uurtje langer slapen. Minder reizen is ook goed voor het milieu en de luchtkwaliteit. En soms zorgt thuiswerken juist voor meer productiviteit omdat je minder vaak gestoord wordt.

Keerzijde

Dat laatste voordeel kan ook een nadeel zijn. Veel mensen werken namelijk te lang door. Andere grote nadelen zijn dat we minder bewegen, dat we sociale contacten missen en dat het lastiger is om een gezonde balans tussen werk en privé te hebben. Wat zijn daarvan de gevolgen?

Minder bewegen

Doordat we thuis de hele dag achter een beeldscherm zitten, krijgt ons lijf te weinig afwisseling. Daar komt nog bij dat de werkplek thuis vaak minder goed ingericht is. Veel mensen zitten nog steeds aan de keukentafel en op een slechte stoel. Als je dan ook nog iemand bent die ‘maar doorgaat’ (OK, er zijn ook veel mensen die de hele tijd de ramen lappen waardoor hun werk blijft liggen; ook niet ideaal), tikt dat behoorlijk aan.

Te weinig echt contact

Het mag dan soms heel fijn zijn dat er geen collega’s om je heen zitten te tetteren, we gaan ze op ook missen. Uit een internationaal onderzoek State of Remote Report 2020, blijkt dat een gevoel van eenzaamheid een nadeel kan zijn van het 100% thuiswerken. Hoewel de data uit dit onderzoek eind 2019 verzameld zijn, geven nieuwe onderzoeken het zelfde beeld.

Het gaat niet om het thuiswerken an sich. Dat wordt door de meeste mensen juist als prettig ervaren en ze willen dat ook graag in de toekomst zo houden. Het gaat om het 100% thuiswerken.

Natuurlijk zijn we niet helemaal tot ‘brood & water’ veroordeeld. We bellen en zoomen met elkaar. Veel zelfs. Maar dat vervangt het echte contact niet. Er gaat een belangrijke dimensie in de communicatie verloren. En omdat ons brein toch zoekt naar die echte connectie, is dat bovendien zeer vermoeiend. 

Waar hoor ik ook alweer bij?

Er schuilt nog een ander ‘gevaar’ in het (volledig) thuiswerken. We verliezen makkelijker het gevoel van verbondenheid. Waar doen we het ook alweer voor? Waar horen we bij?

In BNR Werkverkenners (10 nov j.l.) verwoordt Ulrika Leons Becksen, directeur eSkils Zorg van de Zaak het als volgt:

“Behalve dat velen de informele contactmomenten met collega’s missen, zien we ook dat mensen een beetje onthecht raken. Het is belangrijk voor je zingeving dat je voelt dat jouw inbreng onderdeel is van een geheel. En dat dreigt nu minder zicht- en voelbaar te worden.”

Hoe los je het op?

Deels thuis en deels op kantoor werken; die afwisseling zit er voorlopig nog niet in. Wat kan je zelf al doen? Je normale werkpatroon aanhouden. Een goede werkplek inrichten, met voldoende daglicht (zorg dat je naar buiten kunt kijken). Elke dag lunchwandelen. Regelmatig gaan staan. Oefeningen doen. Een collega ook eens even ‘zomaar’ bellen.

En werkgevers dan?

Als werkgever is het sowieso je taak om het welzijn van je medewerkers positief te beïnvloeden. Zonder betuttelend te zijn (want oh wat hebben we daar als Nederlanders een hekel aan). Op afstand is dat lastiger. Maar wees er vooral creatief in. Wat kan wel?

Nog even terug naar Ulrika Leons Becksen: “Het blijven herhalen wat mensen moeten doen, is niet genoeg. Wat belangrijk is, is dat je als werkgever sociale contacten ook echt organiseert. Niet alleen online (met virtuele teamuitjes of een gezamenlijke ‘dagopening’) maar ook live. Denk bijvoorbeeld aan een wandelschema. Daarbij kun je prima de maatregelen in acht nemen: zoveel mogelijk buiten en 1 op 1 of in ieder geval op 1 ½ meter.”

Afwisseling zorgt juist voor balans

Nogmaals: thuiswerken heeft veel voordelen. En het zal na de corona crisis een blijvertje zijn, daar mogen we wel vanuit gaan. “Thuiswerken gaat niet meer terug naar het niveau van voor de crisis”, zegt Jannes van der Velde, woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN in Trouw (3 aug 2020). “Er zal ook na de crisis structureel meer thuisgewerkt worden.”

De crux is alleen wel dat we moeten afwisselen om in evenwicht te blijven. Fysiek, mentaal en sociaal. Het gaat dus om EN-EN-EN.

Gerelateerd

Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer