In en uit balans
Door Maria Menger

Waarom is gezondheid een kwestie van in en uit balans?
Omdat het raakt aan alle aspecten; de mens, organisatie en maatschappij. En dat is sinds de Covid-tijd nóg zichtbaarder.

Al vele jaren heeft preventieve gezondheidszorg mijn aandacht. In mijn aanpak en begeleiding richt ik mij op de driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij. Mijn ervaring heeft geleerd dat het één niet zonder het ander kan.

Daarom ben ik actief betrokken bij 111.NL, omdat haar aanpak in belangrijke mate bijdraagt aan de bewustwording dat preventieve gezondheid hier een belangrijke schakel in is.

Wat zijn, kijkend naar de driehoek, de implicaties?

Driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij.

In veel gesprekken komt naar voren dat er een grote behoefte is om gezond(er) te leven. En een goede Life/Work balans te vinden en te behouden.

In het voorjaar lukt dat vaak beter dan als de blaadjes vallen en de dagen korter worden. Met als gevolg dat mensen meer binnen blijven en soms met te veel in een te kleine ruimte op elkaars lip zitten. En daar ook nog hun werk moeten verrichten achter soms te kleine beeldschermen en stoelen die niet bedoeld zijn om er de hele dag op te zitten werken.

En zichzelf de druk opleggen om meer te presteren dan wanneer ze fysiek op het werk aanwezig zijn. Daardoor langere dagen maken en te weinig bewegen. En als compensatie soms tussendoor meer snacken. Sommigen gedijen bij het thuiswerken, anderen ervaren het op afstand werken als wat eenzaam. In het boek van Paul Verhaeghe “Houd afstand, Raak me aan” wordt duidelijk verwoord wat voor gevolgen dit had tijdens corona. Maar nu thuiswerken is gebleven (of meestal een combinatie), vraagt dat van ons allemaal een andere mindset. We moeten individueel, maar ook naar elkaar toe, alert zijn op de balans.

Driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij.

Van managers vergt het ook een andere manier van leidinggeven. De medewerkers verrichten hun werkzaamheden vaker op de eigen locatie (thuis of op een andere gekozen plek). De ene manager vindt dit vanzelfsprekend, maar voor menig manager is dit een grote omschakeling. Het betekent loslaten en erop vertrouwen dat ieder de eigen verantwoordelijkheid neemt.

Ook is het regelmatig contact houden van belang, niet ter controle maar om oprechte aandacht te hebben voor het welzijn van medewerkers. En dat is op afstand, met een beeldscherm ertussen, niet altijd eenvoudig. Maar in het kader van preventieve gezondheid wel noodzakelijk om onder andere stress te voorkomen.

Driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij

De maatschappij was al aan het veranderen, maar dat is het afgelopen paar jaar in een stroomversnelling gekomen. Zowel negatief als positief.

De ene crisis volgt de ander op. Of nee: ze bestaan tegelijkertijd en hoogstwaarschijnlijk zijn er ook nog onderlinge verbanden. Klimaat, inflatie, Covid (komt het terug?), de energie crisis, oorlog in Europa. Het raakt ons allemaal op de een of andere manier. Denk aan werkonzekerheid, toekomstperspectief en wat betekent dit op langere termijn voor mijn relatie, familie en vrienden, mijn werk, mijn portemonnee?

We ‘moeten’ ons wel aanpassen en dat ‘moeten’ maakt ons ook onzeker en angstig.

Echter er zijn ook positieve ontwikkelingen. We ontdekten andere manieren van samenwerken. Het contact onderhouden via beeldbellen hebben de meesten zich sneller eigen gemaakt dan we vooraf hadden kunnen inschatten. Er worden door wetenschappers en technici vele mooie ontdekkingen gedaan over hoe we zuiniger met de aarde om kunnen gaan. Steeds meer mensen pakken het heft ook in eigen hand. Omdat ze weten dat alle beetjes helpen.

Onthaasten en vertragen krijgen steeds meer aandacht. Gezonder en puurder leven worden belangrijker voor een groeiend aantal mensen. Blijkbaar waren deze behoeftes al latent aanwezig.

Een van de uitgangspunten van 111 is high touch en high tech. En zoals uit bovengenoemde stuk blijkt, beide zijn nodig.

Afgestemde ‘touch’ en slim gebruik maken van ‘tech’. Het is de kunst ook hier een goede balans in te vinden.

 

Tips:

  • Sta niet altijd ‘aan’; less is more.
  • Haal voldoening uit waar jij invloed op hebt.
  • Focus ook op positieve ontwikkelingen (ver weg of dichtbij)
  • Neem het leven niet alléén maar serieus.
  • Neem tijd voor jezelf en voor elkaar.
  • Eet lekker, gezond en met aandacht.
Maria Menger

Maria Menger

Maria is psycholoog en haar passie is om echt een verschil te maken, voor zowel mens als organisatie. Vitaliteit, een positieve mindset en preventieve zorg zijn belangrijke schakels in haar werkwijze en aanpak.

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer