In en uit balans
Door Maria Menger

Waarom is gezondheid een kwestie van in en uit balans?
Omdat het raakt aan alle aspecten; de mens, organisatie en maatschappij. En dat is in deze Covid-tijd nóg zichtbaarder.

Ik ervaarde dat ik tijdens de eerste Corona golf redelijk in balans bleef. Ondanks dat het ook voor mij een confronterende periode was. Maar het mooie weer en het buitenleven maakte veel goed.

Nu tijdens de tweede golf is het lastiger om een goede balans te vinden in werk en privé.

Tweede golf zwaarder

Er wordt steeds meer een beroep op mij als psycholoog gedaan omdat veel mensen met name deze tweede golf als veel zwaarder ervaren. Vanuit mijn drijfveer iets bij te willen dragen, voel ik de behoefte om wanneer deze vraag komt, de ander hierin te ondersteunen. Met als gevolg dat mijn eigen balans zo nu en dan ook zoek is 😉

In de dagelijks praktijk ervaren wij als psycholoog met name de laatste maanden de worsteling van mensen hoe een goede balans te vinden. Het huis is opgeknapt, kasten opgeruimd, goede gesprekken gevoerd, werken met Teams of Zoom, we weten nu hoe het werkt. Maar hoe houd ik als werkgever contact met mijn mensen op afstand, wat is hun en mijn eigen behoefte, wat verwachten we als collega’s van elkaar? Wat betekent dit op de langere termijn voor onze maatschappij?

En de onderliggende vraag voor iedereen: …. hoe lang gaat dit nog duren?

Al vele jaren heeft preventieve gezondheidszorg mijn aandacht. In mijn aanpak en begeleiding richt ik mij op de driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij. Mijn ervaring heeft geleerd dat het één niet zonder het ander kan.

Daarom ben ik actief betrokken bij 111.NL, omdat haar aanpak in belangrijke mate bijdraagt aan de bewustwording dat preventieve gezondheid hier een belangrijke schakel in is.

Wat zijn, kijkend naar de driehoek, de implicaties?

Driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij.

In veel gesprekken komt naar voren dat er een grote behoefte is om gezond(er) te leven. En een goede Life/Work balans te vinden en te behouden.

In het voorjaar lukte dat beter dan nu de blaadjes vallen en de dagen korter worden. Met als gevolg dat mensen meer binnen verblijven en soms met te veel in een te kleine ruimte op elkaars lip zitten. En daar ook nog hun werk moeten verrichten achter soms te kleine beeldschermen en stoelen die niet bedoeld zijn om er de hele dag op te zitten werken.

En zichzelf de druk opleggen om meer te presteren dan wanneer ze fysiek op het werk aanwezig zijn. Daardoor langere dagen maken en te weinig bewegen. En als compensatie tussendoor meer snacken waardoor de Corona kilo’s er aanvliegen. Sommigen gedijen bij het thuiswerken, maar een groot gedeelte ervaart het op afstand werken als een eenzaam bestaan. In het boek van Paul Verhaeghe “Houd afstand, Raak me aan” wordt duidelijk verwoord wat voor gevolgen dit heeft.

Driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij.

Van managers vergt het ook een andere manier van leidinggeven. De medewerkers verrichten hun werkzaamheden op de eigen locatie (thuis of op een andere gekozen plek). De ene manager vindt dit vanzelfsprekend, maar voor menig manager is dit een grote omschakeling. Het betekent loslaten en erop vertrouwen dat ieder de eigen verantwoordelijkheid neemt.

Ook is het regelmatig contact houden van belang, niet ter controle maar om oprechte aandacht te hebben voor het welzijn van medewerkers. En dat is op afstand, met een beeldscherm ertussen, niet altijd eenvoudig. Maar in het kader van preventieve gezondheid wel noodzakelijk om onder andere stress te voorkomen.

Driehoek: Mens, Organisatie en Maatschappij

De maatschappij was al aan het veranderen, maar dat is het afgelopen jaar in een stroomversnelling gekomen. Zowel negatief als positief.

Negatief in verband met de gevolgen van Covid: deze crisis raakt iedereen op een of andere manier. Denk aan werkonzekerheid, toekomstperspectief en wat betekent dit op langere termijn voor mijn relatie, familie en vrienden?

We ‘moeten’ ons wel aanpassen en dat ‘moeten’ maakt ons ook onzeker en angstig.

Echter er zijn ook positieve kanten te benoemen. We ontdekten andere manieren van samenwerken. Het contact onderhouden via beeldbellen hebben de meesten zich sneller eigen gemaakt dan we vooraf hadden kunnen inschatten. We moesten de ‘drempel’ wel over. Minder reistijd en files, minder haast, meer c.q. andere tijd voor familie en vrienden.

Onthaasting en vertragen krijgen steeds meer aandacht. Blijkbaar was deze behoefte al latent aanwezig.

Een van de uitgangspunten van 111 is high touch en high tech. En zoals uit bovengenoemde stuk blijkt, beide zijn nodig.

Afgestemde ‘touch’ en slim gebruik maken van ‘tech’. Het is de kunst ook hier een goede balans in te vinden.

 

Tips:

  • Doe minder; less is more.
  • Stel realistische doelen.
  • Neem het leven niet al te serieus.
  • Neem tijd voor jezelf.
  • Lees een boek in plaats van nogmaals een beeldscherm.
  • Beweeg regelmatig tussendoor.
  • Eet lekker, gezond en met aandacht.
Maria Menger

Maria Menger

Maria is psycholoog en haar passie is om echt een verschil te maken, voor zowel mens als organisatie. Vitaliteit, een positieve mindset en preventieve zorg zijn belangrijke schakels in haar werkwijze en aanpak.

Gerelateerd

Conversatie met jezelf

Conversatie met jezelf

Doe jij het wel eens? Jezelf kritisch bevragen? Terugkijken op bepaalde gebeurtenissen of situaties? Waarom heb je iets gedaan, of juist gelaten? Vaak leven we in de waan van de...

Lees meer
Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer