De waarheid over je schommelende gewicht

Waarom laat je je humeur beïnvloeden door een getal op de weegschaal? Als je er elke dag op staat, zie je soms schommelingen in je gewicht van 0,5 tot wel 1 kilo. Te veel focus op je gewicht kan frustrerend zijn, maar wat is het alternatief?

Wat is voor jou een ‘gezond’ gewicht?

Je streefgewicht bereiken is vaak lastig en om het magische getal te behouden, is vaak nog lastiger. Veel mensen zijn constant op een negatieve manier met hun gewicht bezig. Dat geeft vaak stress, want je streefgewicht is niet altijd een gezond gewicht. 

Eten en emoties

Je kent die scène wel: er wordt hevig gehuild na een gevoelig conflict en men duikt het vriesvak in om vervolgens, al snikkend, een beker ijs leeg te lepelen. Wat is dat toch met eten en emoties? En is het slecht of juist goed?

BMI zegt niet alles

Body Mass Index kan je iets vertellen over in hoeverre je gewicht een gezondheidsrisico vormt. Een verhoogd gewicht, en daarmee BMI, gaat vaak samen met een verhoogde kans op bepaalde ziekten. Maar zegt BMI alles?

Gezond gewicht door je omgeving

Ook anderen beïnvloeden jouw eetgedrag

Je wilt een gezond gewicht bereiken, maar je omgeving houdt weinig rekening met je. Zo serveren je schoonouders bv. wekelijks koffie met cake. Hoe krijg je de hulp die je nodig hebt?

De hamster in je brein temmen

Zo misleid je je brein… en voorkom je hamsteren

Als je duurzaam gewicht wil verliezen, moet je de hamster in je brein temmen, zo stellen twee artsen van het OLGV in Amsterdam. De hypothalamus stuurt je namelijk berichten dat je meer moet eten, nét als je wat vet kwijt bent.

Gezond gewicht tips

Het kan moeilijk zijn om een gezond gewicht te behouden of te bereiken, vooral als je te maken hebt met drukke dagen en verleidelijke eet- en leefgewoonten. Gelukkig zijn er enkele eenvoudige stappen die je kunt nemen om een gezond gewicht te behouden en je algehele gezondheid te verbeteren. Hier zijn drie simpele tips waarmee je direct aan de slag kan:

Tip 1

Neem de tijd om te eten en kauw je voedsel goed. Dit kan helpen om je vol te laten voelen en de kans op overmatig eten te verminderen.

Tip 2

Beperk de hoeveelheid verwerkte en bewerkte voedingsmiddelen die je eet en kies in plaats daarvan voor vers, gezond voedsel.

Tip 3

Probeer om elke dag 30 tot 60 minuten te bewegen. Dit kan lopen, fietsen, zwemmen of elke andere vorm van fysieke activiteit zijn die je leuk vindt.

Lukt het niet zelf om een gezond gewicht te bereiken en behouden. We helpen je graag op weg met ons 111 Gezond Gewicht programma.

door
gedragscoach Gaby

Column: “Mijn voornemens gingen altijd over gewicht”

Zo vlak voor de jaarwisseling komen bij veel van ons de goede voornemens weer opborrelen. En als het allemaal toch niet lukt, halen we ze in het voorjaar wel weer van stal. Zo kunnen we het hele jaar bezig zijn met onze goede voornemens.