Hormonen beïnvloeden nagenoeg alles

Hormonen beïnvloeden nagenoeg alles

“Als vrouwen halverwege de veertig zijn, dalen de hormoonspiegels langzaam. Dit zorgt vaak voor klachten op lichamelijk, psychisch en emotioneel vlak”, vertelt cardioloog Janneke Wittekoek.

Daling oestrogeen levert risico's op

Daling hormoon oestrogeen levert risico’s op

De overgang heeft grote impact op bijna iedere vrouw, met name door het hormoon oestrogeen, dat een beschermende uitwerking op het lichaam heeft. De afname van dit hormoon vanaf de laatste menstruatie, heeft dus veel invloed.

Overgang op de werkvloer

De overgang op de werkvloer: Zo maak je het bespreekbaar

De overgang is een natuurlijke fase in het leven van veel vrouwen, waarbij het lichaam veranderingen ondergaat als gevolg van hormonale schommelingen. Deze fase kan echter gepaard gaan met diverse fysieke en emotionele symptomen, die de werkprestaties en het welzijn van vrouwelijke medewerkers kunnen beïnvloeden.

Waar of niet waar? Ook mannen komen in de overgang

Waar of niet waar? Ook mannen komen in de overgang

De overgang wordt meestal geassocieerd met vrouwen. Toch wordt er vaak gesproken over de penopauze, de mannelijke overgang, als mannen tussen de 40 en 50 jaar klachten krijgen die lijken op overgangsklachten bij vrouwen. Bestaat de mannelijke overgang?

Tips! Overgang op de werkvloer

De overgang. Voor mannen én vrouwen is dit vaak een gevoelig thema. Je slaat als werkgever al gauw de plank mis. Vrouwen doen er lacherig over en iemand ernaar vragen, leidt vaak tot rode hoofden.

Tip 1

Herken overgangsklachten bij je medewerkers: moeite met concentreren, stemmingswisselingen, gevoeliger voor stress.

Tip 2

Toon begrip voor je medewerkers die in de overgang zijn. Besteed er op een serieuze manier aandacht aan.

Tip 3

Vraag je vrouwelijke medewerkers waar ze behoefte aan hebben, bv. ventilatie, een ander soort taken en thuiswerken.

door
gedragscoach Gaby

Verzuim verlagen is van belang voor elk bedrijf

5 manieren om verzuim te verlagen

Om als organisatie je verzuimcijfers omlaag te brengen, is meer nodig dan een goed gesprek. Hoewel dit wel één van de onmisbare elementen is. Wat kun je nog meer doen?

Zo houd je thuiswerken gezond

Gezondheid is een kwestie van in en uit balans, omdat het raakt aan alle aspecten. Niet alleen aan de mens, maar ook aan de organisatie en de maatschappij.

Thuiswerken; afwisseling zorgt voor balans

Sinds corona is het thuiswerken een blijvertje geworden. Of in ieder geval deels. Thuiswerken heeft allerlei voordelen. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden. Hoe kun je daarmee omgaan?