Wat doet slapen voor ons?

Er is veel aandacht voor het fenomeen slaap en zijn er goede onderzoeken gedaan naar de diverse effecten van slaap. In dit artikel meer over hoe de slaap nu precies werkt.

Beweeg jezelf in slaap

Het is niet alleen erg vermoeiend als je niet goed slaapt. Het is ook ongezond want het risico op ziektes als obesitas en diabetes verhoogt bij structureel slaaptekort. Wanneer spreek je van een tekort? Hoeveel moet je slapen

Doe het licht maar uit

In de ochtend krijgt je lichaam een signaaltje dat de dag is begonnen en richting de avond komt het signaal om weer naar bed te gaan. Het circadiaan ritme wordt ook wel c-proces genoemd. Dit ritme werkt dankzij het hormoon melatonine.

Goede en minder goede slaapmiddeltjes

Er zijn verschillende factoren die je slaap kunnen beïnvloeden. Kort gezegd gaat het om 3 zaken: middelen, medicatie en omgevingsfactoren. Wat kun je er zelf aan doen?

Vermoeidheid: oorzaken en oplossingen

Heb je moeite om uit bed te komen? Word je pas wakker na een paar koppen koffie? Heb je slaapogen en een kort lontje? Check de mogelijke oorzaken en oplossingen.

Slapen als een roos?

We weten dat goed slapen essentieel is om lichamelijk te herstellen en op te laden. Dat geldt ook voor de geest want van veel wakker liggen ga je spoken zien. Zelfs overdag.

Te weinig slaap kun je inhalen. Mythe of geen mythe?

Na een nacht kort slapen, nemen we ons vaak voor om de slaap op een later moment in te halen. Bijvoorbeeld door de avond erna extra vroeg te slapen of door in het weekend uit te slapen. Kun je op deze manier inderdaad een slaaptekort inhalen of is dit een mythe?

Drie tips voor een goede nachtrust

Een goede nachtrust is helaas niet voor iedereen vanzelfsprekend. Verschillende factoren kunnen hierbij een rol spelen. Of het nu om je slaapomgeving of je dagindeling gaat: We geven je graag een aantal tips op dit gebied!

Tip 1

Maak je slaapkamer zo stil en donker mogelijk. Voor veel elektrische apparaten geldt dat ze geluid of licht produceren. Zelfs een klein lampje kan in de nacht al storend licht veroorzaken. Denk aan een computer, televisie, föhn of zelfs een elektrische wekker. Maak eens een rondje door de slaapkamer en zet deze apparaten ergens anders neer. Zorg er ook voor dat de gordijnen verduisterend genoeg zijn en dat ze breed en lang genoeg voor het raam zijn.

Tip 2

Vermijd grote schommelingen in je slaapritme. Als je grote fluctuaties in je slaapritme hebt, kun je vaak minder makkelijk in slaap komen. Bovendien verandert je slaapcyclus steeds een beetje, waardoor het kan gebeuren dat je wekker afgaat op het moment dat je juist midden in een diepe slaapcyclus zit. Probeer daarom om zoveel mogelijk rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan.

Tip 3

Een goede nachtrust begint al overdag. Om goed te kunnen slapen is niet alleen de indeling van je avond van belang maar ook die van de dag zelf. Gedurende de dag heb je namelijk voldoende ontspanningsmomenten en beweging (in de buitenlucht) nodig. Vervolgens is het verstandig om de dag ‘af te bouwen’, wat inhoudt dat je vlak voor het slapen alleen nog ontspannende dingen doet, zónder beeldschermen.

Slapen

Slapend bijtanken

Slapen, maffen of dutten. Één van de belangrijkste dingen die je doet in je leven. Zo hou je energie en kan je de dingen doen die je leuk vindt.

Alles grijpt in elkaar

Alles grijpt in elkaar

Er zijn vele verschillende facetten die van invloed zijn op onze gezondheid. Mocht je je afvragen welke voor jou nu het belangrijkst is, dan is het antwoord: allemaal!