Minder eten door de helft

5 eenvoudige manieren om minder te eten

‘De gerechten zijn te ingewikkeld, mijn partner wil het niet eten.’ Het valt vaak niet mee om een dieet vol te houden. De kilo’s die je kwijt was, zitten er binnen de kortste keren weer aan. Vijf eenvoudige manieren om minder te eten.

Drie tips voor gezonde snacktrek

Jezelf te veel restricties opleggen waardoor je bijvoorbeeld niet mee kunt doen aan een (eet) feestje, of jezelf nooit mogen belonen met iets lekkers; het maakt vaak dat je op de lange termijn juist terugvalt in oude gewoontes. En te vaak terugvallen werkt na een tijdje aardig demotiverend.

Gezond eten gaat ook over gezelligheid

In 2019 werd het mediterrane voedingspatroon uitgeroepen tot het meest gezonde ‘dieet’. De vele gezonde ingrediënten geven je lijf wat het nodig heeft. Eigenlijk wisten we dat allang. De verrassing zit meer in het feit dat het niet alleen over voeding gaat.

Eten en emoties

Je kent die scène wel: er wordt hevig gehuild na een gevoelig conflict en men duikt het vriesvak in om vervolgens, al snikkend, een beker ijs leeg te lepelen. Wat is dat toch met eten en emoties? En is het slecht of juist goed?

Wat eten we over honderd jaar?

Wat dan gezond is, verandert met de tijd. 100 jaar geleden aten we anders. Over 100 jaar ook. Gezonder? Dat hangt in belangrijke mate af van de keuzes die we nu maken.

Voedingstips

Vind je het een uitdaging om gezond(er) te gaan eten? En twijfel je over wat je hiervoor wel of juist beter niet kunt doen? 
We laten je graag zien dat het niet altijd moeilijk hoeft te zijn om gezonde keuzes te maken.  
Van minder frisdrank tot aan meer variatie in je groenten en fruit: Met onderstaande tips helpen we je op weg!

Tip 1

Probeer zoveel mogelijk zonder ‘pakjes en zakjes’ te eten. Dit draagt eraan bij dat je in grote lijnen minder zout en suiker binnen krijgt en juist meer vezels en vitaminen. En het is ook nog eens gunstig voor het milieu!  

Tip 2

Maak er de gewoonte van om voor volkorenvarianten van graanproducten te kiezen. Dus volkorenpasta, zilvervliesrijst, volkorenbrood en volkorencrackers.  

Tip 3

Varieer zoveel mogelijk met groenten en fruit, dan krijg je de meeste voedingsstoffen binnen. Door grotendeels via de seizoenen te eten, breng je op een makkelijke manier al afwisseling aan.

door redactie 111

maak het jezelf makkelijker

Maak het jezelf makkelijker

Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk.

7 misverstanden over gewicht verliezen

Gewicht verliezen: 5 mythes

Je moet iedere dag naar de sportschool, hongerlijden is juist goed en stop acuut met het eten van koolhydraten. Het zijn zomaar drie adviezen waarmee je je ideale gewicht zou moeten bereiken. Is het de waarheid of zijn het mythes?

Emoties en eten

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

Een filmscène: Een intens verdrietige vrouw eet een paar happen ijs uit een grote bak en haar tranen verdwijnen. Ze voelt zich even beter. Bart Keijser, microbioloog bij het TNO, onderzocht de wisselwerking tussen hersenen, darmen en voedsel.

De darm brein connectie

Je darmen zijn je tweede brein

Word jij ook wel eens ‘misselijk’ van bepaalde uitspraken of situaties? Of krijg je ‘pijn in je buik’ als je alleen al dènkt aan die lastige presentatie? Deze alledaagse ervaringen geven aardig goed aan hoe gedachten en emoties een gevoelig effect kunnen hebben op ons maagdarmkanaal.

Genoeg water drinken

5 redenen waarom je genoeg water moet drinken

We verliezen dagelijks veel vocht, zeker op warme zomerdagen! Dus let op je waterpeil en drink 8 glazen per dag. Moeite om te water drinken zonder dat je dorst hebt? Na het lezen van deze 5 goede redenen, is dat over.

Hoe worden we 100?

We worden niet zomaar 100. Daar moeten we alles aan blijven doen. Vital leven en gezond zijn en blijven zijn belangrijk om 100 te mogen worden. Maar hoe doen we dat en welke factoren spelen hierbij een rol?