Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk. Maak het jezelf makkelijker!
‘Meer groenten eten? Dan meteen elke dag 250 gram! Een dubbele portie bij het avondeten en minstens een salade bij de lunch. Hoe moeilijk kan het zijn?’ Een prachtig idee maar hoe haalbaar is dat voor iemand die tot dan toe de helft daarvan al met moeite haalde?
‘Geen frisdrank meer, vanaf nu drink ik gewoon alleen nog maar water!’ Ook een mooi streven maar voor iemand die gewend was vooral frisdrank en sappen te drinken wel een erg grote stap.
En zo kwam ik meer radicale plannen tegen. Geweldig als het lukt natuurlijk, maar als het echt zo effectief was, zaten ze waarschijnlijk niet bij mij aan tafel. We willen de dingen graag makkelijk en snel. Maar wat is er mis met kleine stapjes nemen?
Misschien herken je dit wel: Je staat ’s ochtends nog de afwas te doen en hebt de tijd niet om nog een lunch in te pakken. Daardoor word je in de pauze toch weer verleid om iets ongezonds te kopen. Of je komt na je werk hongerig en vermoeid thuis, je hebt nog een avondafspraak en koken lukt echt niet meer. Geen tijd. Dus je belt een bezorgservice om een lekkere (maar ongezonde) maaltijd langs te laten brengen.
Haast, stress, te weinig tijd!
Kan dit niet anders? Ik denk het wel.
Er zijn zoveel opties om het jezelf wat gemakkelijker te maken. Denk maar zo: hoe moeilijker iets is, hoe groter de kans dat je het niet volhoudt.
Waarom niet vaker om hulp vragen? Daar valt volgens mij voor veel mensen nog veel in winnen. Want als het even kan, doen we de dingen zelf. Of het nu om koken, boodschappen doen of schoonmaken gaat. Ook als het makkelijker (lees: effectiever) is om dingen uit te besteden.
Denk bijvoorbeeld aan een boodschappenservice aan huis. Dit scheelt je niet alleen tijd, je komt ook minder in de verleiding om allerlei snacks te kopen. Of huur een professional in om je huis schoon te maken waardoor er voor jou weer tijd vrijkomt om gezonder te koken.
‘Veel te duur, dan doe ik het zelf wel’, hoor ik je denken. Zou het onze Hollandse nuchterheid zijn? Of is er iets anders waardoor je een weerstand voelt bij dit idee, zoals mogelijke kritiek vanuit je omgeving? En is het onderaan de streep wel duurder? Een paar afhaalbroodjes of afhaalmaaltijden per week minder en je hebt weer wat geld bespaard…
Maak het jezelf makkelijker door jezelf af te vragen of het écht zo noodzakelijk en efficiënt is om alles zelf te doen en niets uit te besteden. Vergeet daarbij ook je eventuele huisgenoten niet. Misschien is een herverdeling van huishoudelijke of andere praktische taken al genoeg.
Kortom: kijk vooral naar de kansen om het jezelf wat makkelijker te maken. Zoek naar praktische oplossingen die ervoor zorgen dat jij meer ruimte krijgt om je te focussen op gezonder eten. Dat is namelijk echt iets waar je tijd en aandacht voor nodig hebt