Je darmen zijn je tweede brein
Door Redactie 111
Word jij ook wel eens ‘misselijk’ van bepaalde uitspraken of situaties? Of krijg je ‘pijn in je buik’ als je alleen al dènkt aan die lastige presentatie? Nee, dan heb je vast liever ‘vinders in je buik’. Deze alledaagse ervaringen geven aardig goed aan hoe gedachten en emoties een gevoelig effect kunnen hebben op ons maagdarmkanaal. We hebben er zelfs allerlei uitdrukkingen voor.

De hersenen hebben een bewezen effect op de maag- en darmwerking. Het is overigens wel een ‘dialoog’. Een onrustige darm kan ook boodschappen naar de hersenen sturen, net zoals onrustige hersenen iets zeggen tegen je darmen. Daarom kan het zo zijn dat maag- of darmklachten gevoelens van angst of stress aanwakkeren. In zekere zin hebben we dus twee breinen.

Niet alles zit tussen je oren

Even voor alle duidelijkheid, het is niet zo dat fysieke of functionele problemen allemaal in je hoofd zitten. Het is meestal de combinatie van psychisch en fysieke factoren. Met andere woorden; het een volgt het ander op. En vergeet vooral voeding niet. Wat je eet en drinkt heeft een directe invloed op je darmen (en dus mogelijk ook op je brein). We noemen er een paar:

  • Antibiotica en andere medicijnen zoals anticonceptie en pijnstillers
  • Diëten die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten
  • Suiker
  • Bewerkte voedingsmiddelen
  • Diëten met weinig fermenteerbare vezels, oftewel niet genoeg groenten

Binnenkort kun je hier praktische adviezen van onze medische en voedingsexperts lezen. Adviezen die zullen leiden tot een opbouwend gesprek tussen je brein en je darmen.

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer