Je darmen zijn je tweede brein
Door Redactie 111

Word jij ook wel eens ‘misselijk’ van bepaalde uitspraken of situaties? Of krijg je ‘pijn in je buik’ als je alleen al dènkt aan die lastige presentatie? Nee, dan heb je vast liever ‘vinders in je buik’. Deze alledaagse ervaringen geven aardig goed aan hoe gedachten en emoties een gevoelig effect kunnen hebben op ons maagdarmkanaal. We hebben er zelfs allerlei uitdrukkingen voor.

De hersenen hebben een bewezen effect op de maag- en darmwerking. Het is overigens wel een ‘dialoog’. Een onrustige darm kan ook boodschappen naar de hersenen sturen, net zoals onrustige hersenen iets zeggen tegen je darmen. Daarom kan het zo zijn dat maag- of darmklachten gevoelens van angst of stress aanwakkeren. In zekere zin hebben we dus twee breinen.

Niet alles zit tussen je oren

Even voor alle duidelijkheid, het is niet zo dat fysieke of functionele problemen allemaal in je hoofd zitten. Het is meestal de combinatie van psychisch en fysieke factoren. Met andere woorden; het een volgt het ander op. En vergeet vooral voeding niet. Wat je eet en drinkt heeft een directe invloed op je darmen (en dus mogelijk ook op je brein). We noemen er een paar:

  • Antibiotica en andere medicijnen zoals anticonceptie en pijnstillers
  • Diëten die rijk zijn aan geraffineerde koolhydraten
  • Suiker
  • Bewerkte voedingsmiddelen
  • Diëten met weinig fermenteerbare vezels, oftewel niet genoeg groenten

Binnenkort kun je hier praktische adviezen van onze medische en voedingsexperts lezen. Adviezen die zullen leiden tot een opbouwend gesprek tussen je brein en je darmen.

Deel dit bericht

Corona maakt eens te meer duidelijk hoe CRUCIAAL een goede gezondheid is. Met de 111 aanpak en technologie werk jij structureel aan je gezondheid. En dat gaat verder dan een app hier of een voornemen daar. Alles onder één dak. 

Zorg voor jezelf, heb aandacht voor jezelf. Nu meer dan ooit!

 

We voeren nu de laatste tests uit en starten binnenkort met de eerste 100 deelnemers.

Mail ons als je daar bij wilt zijn!

 

Meld je ook alvast aan voor onze nieuwsbrief de 111 CheckIN. Je ontvangt dan regelmatig een update en je krijgt waardevolle tips en weetjes.

Met 111 investeer je in je eigen gezondheid. Je kunt ook investeren in 111 zelf. Om samen te werken aan een gezond Nederland. 

 

Bedankt voor het inschrijven!