5 redenen waarom je genoeg water moet drinken
Door Redactie 111

5 REDENEN OM GENOEG WATER TE DRINKEN

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. We verliezen dagelijks 1,5 tot 2 liter vocht. Op warme zomerdagen nog meer! Dus we moeten op ons waterpeil letten door zo’n acht glazen water per dag te drinken. Moeite om te water drinken zonder dat je dorst hebt? Na het lezen van deze 5 goede redenen, stap je daar wel overheen.

Je lijf vraagt erom

Atleten kunnen wel tot 10% van hun watergewicht verliezen tijdens een zware inspanning. Maar voor de gewone sterveling is 2% verlies al een grens en kan leiden tot ‘oxidatieve stress’ (een teveel aan vrije radicalen).

Dat herken je aan symptomen als vermoeidheid, warrig in je hoofd en wazig zien, droge rimpelige huid, spier- en gewrichtspijn, hoofdpijn. En kwetsbaarheid voor infecties.

Met warm weer telt het nog zwaarder

Drink gewoon ieder uur een glas water. Overdrijf het niet want dan wordt ‘de spoeling te dun’ (check: is je urine te helder van kleur?). Je verliest door het zweten sowieso allerlei essentiële mineralen en zouten. Eet dus regelmatig iets met veel voedingsstoffen. Bijvoorbeeld bananenbrood (veel natuurlijke suikers) of een cracker met kipfilet en hüttenkäse (zout). Salades zijn natuurlijk ook altijd goed!

Vind je water saai? Dan zal je het fijn vinden om te weten dat koffie, thee, melk, soep en zelfs vla, ook meetellen. Of meng het water met limoensap (is een vitaminen C shot). Heerlijk! Ook goed voor je spijsvertering en werkt bovendien als een ‘detox’.

En dan nu de 5 belangrijkste redenen om überhaupt genoeg water te drinken.

Uitdroging ontstaat al bij vochtverlies van 2 %

#1 Geef je hersens water
Dezelfde 2% grens geldt voor je hersenprestaties. Het heeft effect op je stemming en concentratie en je kunt er hoofdpijn van krijgen. Dit kan gemakkelijk gebeuren door normale dagelijkse activiteiten, laat staan ​​tijdens het sporten of bij hoge temperaturen.

#2 Water is goed voor de grote boodschap

Obstipatie. We praten er liever niet over maar het komt veel voor, ongeacht leeftijd.

Als je het vaak hebt, en lang, dan is meer water drinken echt effectief. Je voorkomt het er bovendien ook mee. Het is zelfs ‘doktersadvies’.

Nog een heel fijne tip: koolzuurhoudend water blijkt extra goed te werken.

#3 Je bent niet van steen

Urinestenen zijn mineraalkristallen die zich in het urinewegstelsel vormen.

De meest voorkomende vorm zijn nierstenen. En zeker als ze aan de wandel gaan, kan dat heel erg pijnlijk worden.

Een hogere vochtinname verhoogt het urinevolume dat door de nieren stroomt waardoor de concentratie van mineralen wordt verdund. Zo eenvoudig is het: meer water drinken blijkt het risico op niersteenvorming echt te verkleinen.

Katers worden gedeeltelijk veroorzaakt door uitdroging

4# Water bij de wijn

Alcohol blokkeert de werking van het hormoon dat de terugwinning van water door de nier stimuleert. Als die werking wegvalt, leidt dat tot een overmatige productie van weinig geconcentreerde urine wat vaak tot uitdroging leidt.

In gewone taal: je hebt dan een kater. Hoewel uitdroging niet de hoofdoorzaak is van katers, kan het wel symptomen als dorst, vermoeidheid, hoofdpijn en een droge mond veroorzaken.

De beste manier om katers te verminderen is tussen de drankjes door een glas water te drinken en ten minste één groot glas water voordat je naar bed gaat. Beter nog: drink gewoon één of twee glaasje. En houd het daarna op water. Succes verzekerd.

#5 Spoel die kilo’s weg
Water is onmisbaar als je af wilt vallen. Het vult je maag waardoor je eerder een vol gevoel hebt. En water jaagt je stofwisseling aan. Uit onderzoeken blijkt dat het drinken van een halve liter water je stofwisseling al in 24 uur met 30% kan verhogen. Dit betekent dat elke dag 2 liter water drinken je totale energieverbruik met wel 96 calorieën per dag kan verhogen.

De timing is ook belangrijk: een half uur voor de maaltijd is het meest effectief. Het is eigenlijk het beste om koud water te drinken, omdat je lichaam dan extra energie (calorieën) gaat gebruiken om het water op lichaamstemperatuur te brengen.

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer