Drie tips voor gezonde snacktrek

Jezelf te veel restricties opleggen waardoor je bijvoorbeeld niet mee kunt doen aan een (eet) feestje, of jezelf nooit mogen belonen met iets lekkers; het maakt vaak dat je op de lange termijn juist terugvalt in oude gewoontes. En te vaak terugvallen werkt na een tijdje aardig demotiverend. 

Vaak zijn het kleine stapjes die je het meest kunnen helpen. Daarom willen we je hier drie kleine gewoontes aanreiken die je kunnen helpen om je gezonde patroon vast te houden.

#1 Rustig eten

Misschien leid je, zoals zoveel mensen, een jachtig bestaan. Je bent vaak onderweg. Je wilt nog even je telefoon checken of krijgt net een email binnen. Kinderen moeten gehaald en gebracht worden rond de tijd dat je wilt koken en tegelijk samen aan tafel zitten komt er niet altijd niet van. Maar de tijd nemen voor eten is zó belangrijk voor je lijf. Als je te snel eet, heeft je maagdarmstelsel namelijk geen tijd om aan je brein verzadigings-signalen door te geven. Zonder deze signalen ontstaat de neiging om door te eten en te overeten. 

#2 Zorg voor vervanging

Als je enorme zin hebt in iets lekkers, pak dan iets gezonds. Groente of fruit. Dat kan je ‘craving’ even goed bevredigen en helpt de trek in ‘koek of snoep’ te verminderen. Bovendien kan het de cirkel waarin je soms terecht kunt komen, waarbij je gewend bent jezelf te belonen met ‘koek en snoep’ (of andere minder gezonde dingen), te doorbreken.

#3 Maak het makkelijk

Bereid je voornemens voor. Als je anders wilt snacken, zorg dan dat je de producten die je niet kunt weerstaan, gewoon niet in huis hebt. En dat er een alternatief is, iets wat je kunt pakken als je wilt snacken. Maak het vooral makkelijk voor jezelf door het fruit of de groente van te voren te wassen en snijden en in kleine porties klaar te leggen in de koelkast. Of koop een kant en klare optie.

Kijk ook even op voedingscentrum.nl voor nog meer tips.

Gerelateerd

Maak het jezelf makkelijker

Maak het jezelf makkelijker

Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk.

Lees meer
Gezond eten gaat ook over gezelligheid

Gezond eten gaat ook over gezelligheid

In 2019 werd het mediterrane voedingspatroon uitgeroepen tot het meest gezonde ‘dieet’. De vele gezonde ingrediënten geven je lijf wat het nodig heeft. Eigenlijk wisten we dat allang. De verrassing zit meer in het feit dat het niet alleen over voeding gaat.

Lees meer