Waarom gezond eten niet alleen over voeding gaat
Door Redactie 111
Vorig jaar werd het mediterrane voedingspatroon uitgeroepen tot het meest gezonde ‘dieet’.

De vele gezonde ingrediënten geven je lijf wat het nodig heeft. Eigenlijk wisten we dat allang. De verrassing zit meer in het feit dat het niet alleen over voeding gaat.

De Grieken, de Spanjaarden, de Fransen; ze hebben allemaal een aantal gewoontes met elkaar gemeen, waar wij Noorderlingen nog wat van kunnen leren.

Ze eten altijd samen, besteden veel aandacht aan het bereiden en ze nemen de tijd om ervan te genieten. Niet alleen op vakantie of in het weekend, maar elke dag, bij elke maaltijd.

Hier volgen drie richtlijnen die bijdragen aan een gezonder voedingspatroon en aan de manier waarop je denkt over ‘eten’.

Maak het gezellig
  • Eet samen. Of dat nu is met familie, een huisgenoot of desnoods een huisdier: maak er een fijn moment van. Dek de tafel, doe een kaarsje aan.
  • Eet sowieso altijd samen met je kinderen als je die hebt. Praat bij en draag het belang van samen eten over.
  • Er is niets sociaals aan TV of andere schermen tijdens het eten.
Kijk naar je gewoontes
  • Kijk eens kritisch naar de eetgewoontes in je familie of gezin. Hoe gezond zijn deze? Wat is er ‘normaal’ en kan dat misschien beter? Zoals veel zout, vet eten, altijd wijn op tafel, 3 keer opscheppen?
  • Zorg altijd voor een Plan B. Als je door omstandigheden geen tijd hebt om een goede maaltijd te maken, zorg dat je altijd iets achter de hand hebt. Je hebt dan ook geen reden om een pizza te bestellen.
  • Als de gewoontes voor jou niet goed zijn; zorg voor jezelf. Doe niet mee omdat je ‘druk’ voelt.
Doe alles met aandacht
  • Ga ervoor zitten en maak een week plan (bijvoorbeeld geïnspireerd op een Mediterraan kookboek) waar je 1 x per week alle boodschappen voor haalt. Zo is er ook minder verleiding (en haast) om tussendoor toch ‘rommel’ in je mandje te gooien.
  • Luister naar je lichaam terwijl je eet. Vol is vol. Of beter nog: stop nèt voordat je maag zegt: er kan niks meer bij.
  • Uit onderzoek is gebleken dat eten terwijl je iets anders doet (TV kijken bijvoorbeeld) niet goed is omdat je dan (onbewust) meer en te snel eet. Geniet bewust van je maaltijd. Proef, kijk, ruik! En kauw goed. Dat is belangrijk voor je spijsvertering.

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Het succes van 111 zit in het delen

Het succes van 111 zit in het delen

‘Volhouden’ is het moeilijkste deel van de 111 reis. Een nooit eindigende reis naar de best mogelijke persoonlijke gezondheid. Met steeds nieuwe uitdagingen en dan is het mooi als je samen kunt reizen en je reiservaringen kunt delen met elkaar.

Lees meer