Mythe: vet is slecht voor je!

Mythe 1: Van vet eten word je te zwaar

Veel mensen denken nog steeds dat vet eten per definitie zorgt voor overgewicht. Maar… dit is een mythe!
Het klopt wel dat vetzuren voor energie zorgen maar alleen een ‘overall’ positieve energiebalans voor een langere periode zorgt daadwerkelijk voor overgewicht.

Een positieve energiebalans houdt in dat je meer energie binnenkrijgt dan dat je gebruikt. Als gevolg hiervan treedt vetopslag op. Maar dit overschot aan energie kan door vetten, eiwitten en koolhydraten komen. In de praktijk is dit vaak een combinatie hiervan. Kortom: van vet eten word je niet persé te zwaar!

Mythe 2: Vet is slecht voor je

Vetzuren ongezond? Ook dit kun je niet zonder meer zeggen: sommige soorten zijn inderdaad ongezond maar andere soorten zijn juist wel goed voor je. Dit is afhankelijk van de specifieke soort vet.
Transvetzuren en verzadigde vetzuren kunnen hart- en vaatziekten veroorzaken en zijn dus niet gezond. Ze zitten in grote mate in vlees, volle melkproducten, boter, koek en snoep. Verzadigde vetzuren zitten ook in palmolie en kokosvet.

Onverzadigde vetzuren zijn juist wél gezond. Onverzadigde vetzuren komen veel voor in zaden, noten, plantaardige oliën en avocado’s.
Ook vette vis bevat onverzadigde vetzuren en dan specifiek de ‘visvetzuren’ EPA en DHA. Deze visvetzuren zitten voornamelijk in zalm, haring, sardines en makreel.

Mythe 3: Diepvriesgroenten hebben minder voedingswaarden dan verse groenten

Je hoort het vaak: ‘Diepvriesgroenten en blikgroenten moet je laten staan, die voegen niet veel toe qua voedingsstoffen’. Maar… klopt dit eigenlijk wel?

Om te beginnen worden in deze zin eigenlijk ‘appels met peren’ met elkaar vergeleken. Blikgroenten zijn namelijk anders van voedingswaarde dan diepvriesgroenten. Blikgroenten zijn inderdaad minder gezond dan verse groenten. Dit komt doordat hier vaak veel zout en suiker aan worden toegevoegd. Bij diepvriesgroenten is dit niet het geval. Ze worden gelijk na het wassen en snijden verpakt, zonder dat hier zout of suiker aan wordt toegevoegd.

Blikgroenten zijn dus geen eerste keuze maar diepvriesgroenten zijn dit wel. Ze staan op een gelijke plaats met verse groenten!

Gerelateerd

Maak het jezelf makkelijker

Maak het jezelf makkelijker

Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk.

Lees meer
Drie tips voor gezonde snacktrek

Drie tips voor gezonde snacktrek

Jezelf te veel restricties opleggen waardoor je bijvoorbeeld niet mee kunt doen aan een (eet) feestje, of jezelf nooit mogen belonen met iets lekkers; het maakt vaak dat je op de lange termijn juist terugvalt in oude gewoontes. En te vaak terugvallen werkt na een tijdje aardig demotiverend.

Lees meer