Gewicht verliezen: 5 mythes

Je moet iedere dag naar de sportschool, hongerlijden is juist goed en stop acuut met het eten van koolhydraten. Het zijn zomaar drie adviezen waarmee je je ideale gewicht zou moeten bereiken. Maar is het de waarheid of zijn het mythes?

Mythe 1: Met discipline lukt het wél!

Natuurlijk spelen doorzettingsvermogen en zelfbeheersing een belangrijke rol bij het eigen maken van nieuwe gewoonten, maar veel van ons handelen is onbewust. Bovendien hebben we niet alles zelf in de hand. We hebben ook te maken met de invloed, positief of negatief, van onze omgeving. Je omgeving kan wel of geen steun voor je zijn. Maar juist voor het ontwikkelen en volhouden van nieuwe gewoontes, is een omgeving die je steunt waardevol.

Mythe 2: Je moet elke dag naar de sportschool

Extreem veel trainen is over het algemeen geen goed idee als je je lichaam niet de kans geeft om te herstellen. Het is belangrijk om de trainingen rustig op te bouwen. Om de kans op blessures nog verder te verkleinen, is het belanrijk om voldoende rustdagen te nemen.

Trainen in de sportschool is sowieso geen must. Kijk vooral naar een manier van bewegen of sporten die bij jou past. Je kunt bijvoorbeeld ook een teamsport beoefenen of elke dag wandelen, fietsen of zwemmen. En… ook in de tuin werken, telt mee!

Mythe 3: Honger is goed

Je verliest gewicht als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Dat klopt. Maar het is daarbij niet nodig om steeds honger te hebben. Een dieet werkt dan gewoon niet, want je houdt het niet vol. Ga dus niet ‘lijnen’ maar zorg voor gezonde, vezelrijke voeding. Nuttig daarnaast zo min mogelijk snoep, frisdrank en alcoholische dranken.

1eige

Mythe 4: Koolhydraten en vetten zijn slecht

Je hoort veel tegenstrijdige berichten over koolhydraten en vetzuren. Commerciële partijen en nieuwe diëten brengen deze voedingsstoffen ook graag onder de aandacht. Voor het ene dieet moet je acuut stoppen met het eten van koolhydraten, een andere dieetgoeroe wil juist dat je alleen maar brood eet. Met vetten idem dito. Maar wat wat is nu goed en wat juist niet? Wat is de waarheid?

Allereerst moet je weten dat er veel verschillende soorten koolhydraten en vetzuren zijn. Die kun je niet allemaal over één kam scheren.

Koolhydraten

Koolhydraten leveren energie voor je lichaam en zijn daardoor erg belangrijk. Volkoren producten, peulvruchten, noten, groenten en fruit zijn een gezonde bron van koolhydraten en wateroplosbare vitaminen. Eet dus gerust koolhydraten. Maar probeer wel zo min mogelijk koolhydraten te halen uit suikerrijke producten, zoals koekjes en zoet beleg.

Vetten

Ook vetzuren zorgen voor energie. Daarnaast leveren ze de vet-oplosbare vitaminen A, D, E en K. Kies zoveel mogelijk voor onverzadigde vetzuren. Die komen veel voor in noten, zaden, plantaardige oliën en avocado’s.

Mythe 5: Als je ‘s avonds eet, kom je aan

Je ziet ‘m vaak voorbijkomen:  ‘Na acht uur ‘s avonds mag je niet meer eten, want daar kom je van aan.’ Je zou de calorieën tijdens het slapen niet meer verbranden. De werkelijkheid is dat je verbranding in rust gewoon doorgaat, ook als je slaapt. De energiebalans kent geen 24-uurs klok, maar komt gedurende een langere periode tot stand. Wél kan het zijn, maar dat verschilt per persoon, dat je meer eet als je laat naar bed gaat. Maar dat is puur omdat je meer tijd hebt om te eten. Je krijgt dan in totaal meer calorieën binnen dan als je een nachtelijk eet-moment aan je voorbij laat gaan. Dat vermijd je als je wat eerder naar bed gaat.

Bronnen: Om de content op Preventieplatform 111 feitelijk te onderbouwen, raadpleegt 111 uitsluitend kwalitatieve bronnen, wetenschappelijke studies en de eigen 111 experts.

Gerelateerd

Maak het jezelf makkelijker

Maak het jezelf makkelijker

Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk.

Lees meer