Hoe worden we 100?
Door Redactie 111

Op de vraag of je oud wilt worden antwoordt iedereen, zonder uitzondering ‘Ja’. ‘Maar dan wel zonder gebreken’, komt er meteen achteraan.

Er is maar één oplossing: zo lang mogelijk jong en gezond blijven!

Hoe doe je dat in een wereld die op z’n kop staat? Waar de ‘rat-race’, de wedstrijd om bij te blijven en de beste te zijn, normaal is. Een wereld waarin de gemiddelde 40’er al zijn of haar eerste burn out achter de rug heeft en een dreigende hartaanval helaas geen uitzondering is.

Hoe word je dan GEZOND honderd jaar, hoe word je een zogenaamde ‘Centennial’?

Die vraag kunnen we beter beantwoorden als we kijken naar die gebieden op de wereld waar mensen inderdaad makkelijk 100 jaar worden.

Zo’n voorbeeldgebied is Okinawa, een eilandengroep in het meest zuidelijke puntje van Japan. Een gebied waar de lucht (nog) schoon en het water nog zuiver is en waar de gemiddelde levensverwachting bijna 82 jaar is.

97 jaar oud en ‘still going strong’

In tegenstelling tot in het westen, is men hier gewend om nog lang lichamelijk werk te verrichten (op het platteland). Het eten is voornamelijk vers en bijzonder gevarieerd.

En, heel bijzonder, oudere mensen worden overal bij betrokken. Inwoners van Okinawa geloven dat iemand op 97-jarige leeftijd een tweede jeugd ingaat. Na die leeftijd moet iemand dan vrij zijn van alle verantwoordelijkheden en verwend worden.

Het is dan ook een eer als je voor zo iemand mag zorgen. Er wordt onder familieleden gevochten om de jeugdige oudere te mogen verzorgen. Een andere wereld, hè?

Hoe worden zij 100?

Ook als je kijkt naar studies over 100-jarigen in andere gebieden (zoals Californie, Sardinië, de Kaukasus, delen van Pakistan en Vilcabamba in Ecuador) kom je opmerkelijke resultaten tegen.

Er loopt een duidelijke rode draad door al die resultaten:

  • de honderdjarigen eten allemaal gevarieerd, vers voedsel uit de regio, naar gelang het seizoen dat biedt
  • ze zijn nog volop (te voet) in beweging en werken door zolang ze kunnen
  • ze zijn omgeven door hechte sociale relaties, vaak familie- en dorpscontacten die wel en wee opvangen als dat nodig is. Zelf nemen ze vaak actief deel aan het sociale leven in hun omgeving
  • hun leven kent veel regelmaat en er is ruimte voor ontspanning en rust
  • ze staan positief in het leven en hebben, ondanks hun leeftijd, nog allerlei doelen die ze willen bereiken. Doen nog steeds hun taken met veel toewijding.
Niet zo ingewikkeld als het lijkt

Kennelijk bepalen al die factoren met elkaar hoe oud je wordt. Aangevuld met het nodige aanzien voor het oud worden zelf uiteraard. Je dus niet uitgerangeerd voelen naarmate je ouder wordt. In plaats van ‘lastig’ en ‘hulpbehoevend’, dus ‘wijs’ en ‘sociaal vaardig’ als kenmerken voor oud worden.

Ingewikkeld allemaal? Nee, valt wel mee. Zelden zal iemand op ALLE factoren optimaal scoren. Dat hoeft ook niet, gelukkig compenseren de factoren elkaar onderling redelijk.

Zo kan het voor komen dat iemand die zijn hele leven driemaal daags drie witte boterhammen met aardbeienjam heeft gegeten toch oud kan worden, ondanks alle ‘dwingende’ voedselwetten. Simpelweg omdat de boterham-eter op alle andere factoren hoog genoeg scoorde.

Je hoeft dus geen geweldenaar te zijn om toch tot op hoge leeftijd vitaal te blijven.

Gerelateerd

Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer