Eten en emoties

Je kent die scène wel: er wordt hevig gehuild na een gevoelig conflict en men duikt het vriesvak in om vervolgens, al snikkend, een beker ijs leeg te lepelen.
De ijsbeker, maar ook chocola en pizza: het zijn iconische troostmiddelen in veel films. Wat is dat toch met eten en emoties? En is het slecht of juist goed?

Gut Brain Connection

Microbioloog Bart Keijser (TNO) deed er onderzoek naar. “Het is opvallend dat we onder stress onbewust ons eetpatroon veranderen en meer snelle koolhydraten eten. Er is dus echt sprake van interactie tussen voedsel, darmen en hersenen. Darmbacteriën produceren bepaalde neurotransmitterachtige stoffen die een direct effect hebben op het functioneren van ons brein. Via deze ‘feedbackloop’ tussen hersenen en darmen verandert bij mensen die stress ondervinden de samenstelling van de darmmicrobiota”.

Er is een duidelijke interactie tussen wat er in onze buik en onze hersenen gebeurt. De zogenaamde Gut Brain Connection. De wisselwerking tussen darmen en hersenen werkt twee kanten op. Emoties beïnvloeden onbewust onze voedselkeuze. Aan de andere kant heeft voedsel effect op hoe we ons voelen.

Emoties weg eten

Eten voedt allereerst ons lichaam. Maar eten kan ons ook emotioneel ‘voeden’ door ontspanning of rust te geven. Calorierijk eten zoals koek, chocola of chips hebben dan blijkbaar vaak de voorkeur. Op zich niks mis mee, als je er bewust van geniet. Maar als je echt geregeld snoep- en snaaibuien of een vreetkick hebt, waarmee je lastige emoties (of een rotdag) compenseert of dempt, dan heet dat ‘emotie-eten’.
En het helpt, heel even.
Helaas komen daarna het schuldgevoel, de moedeloosheid en de excuses. Want hé, nu maakt het toch niet meer uit.. Dus je neemt nog een koekje. Of een hele rol.

Om daar vanaf te komen moet je echt wat aan ‘soul-searching’ doen, liefst samen met een expert. Want wat wil je wèg eten? Hoe doorbreek je dat en wat zijn je alternatieven?

Comfort food

Je kunt ook gewoon een heel fijn gevoel krijgen bij bepaalde gerechten. Je bent er sowieso dol op en het roept misschien prettige herinneringen of associaties op. Een nostalgisch gevoel. Een soort ‘thuiskomen’.
Vaak zijn het gerechten die je kookt als je jezelf wilt verwennen.
Ook een soort ‘troost’ dus. Maar wel van een andere orde. Het gaat immers over voeding en niet per se over een vreetkick. Daarom is het niet slecht voor je. In tegendeel.
Tenzij jouw comfort food hamburgers met veel mayo is. En je dat 3 x per week klaarmaakt voor jezelf. Want dan ga je eigenlijk richting ‘emotie-eten’.

Gerelateerd

Maak het jezelf makkelijker

Maak het jezelf makkelijker

Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk.

Lees meer