5 eenvoudige manieren om minder te eten
Door Redactie 111

‘De gerechten zijn te ingewikkeld, mijn partner wil het niet eten, het smaakt me niet.’ Het valt vaak niet mee om een dieet vol te houden. De kilo’s die je kwijt was, zitten er binnen de kortste keren weer aan. Met minder ‘grazen’ kun je op een eenvoudigere manier een gezonder gewicht bereiken. Dat kan op vijf manieren.

Manier 1: Hara hachi bu

Stop met eten voordat je echt ‘vol’ zit. Op het Japanse eiland Okinawa zeggen de 100-jarigen ‘Hara hachi bu’, wat zoveel betekent als: ‘Stop op tijd met volproppen!’

Manier 2: De juiste voedingswaarden

Probeer niet te veel op calorieën te focussen, maar kijk naar de kwaliteit van je voeding. Wat krijg je allemaal terug voor de hoeveelheid calorieën die je binnenkrijgt? Zorg voor voldoende eiwitten (uit noten, peulvruchten, halfvolle of magere zuivel en eieren), koolhydraten en vezels (uit gevarieerde bronnen zoals groenten en fruit en verschillende volkoren granen) en onverzadigde vetzuren (zoals avocado’s, noten, zaden en plantaardige oliën).

Manier 3: Intermittent fasting

Probeer eens of intermittent fasting bij je past. Hierbij eet je 1 á 2 dagen per week minder dan 25% calorieën van je energiebehoefte, een soort vasten. Daarnaast eet je 5 á 6 dagen van de week zoals gebruikelijk. Raadpleeg bij twijfel je huisarts.

Manier 4: Stop met suiker

Je bloedsuikerspiegel fluctueert gedurende de dag en wordt met name beïnvloed door de hoeveelheid en het soort koolhydraten in je voeding. Snelle koolhydraten, oftewel suikers, zorgen voor een snelle stijging van de bloedsuikerspiegel, gevolgd door een snelle daling. Als gevolg van deze daling wil je lichaam de bloedsuikerspiegel weer opkrikken en krijg je trek om (zoet) te eten. Er ontstaat een vicieuze cirkel: suikerrijk eten = snel honger = snel trek in suikerrijk eten = suikerrijk eten = en ga zo maar door. Langzame koolhydraten zorgen juist voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Bronnen van langzame koolhydraten zoals havermout en bruine rijst dragen hierdoor bij aan minder ‘snack-trek’.
Blijf kortom zoveel mogelijk uit de buurt van suikerrijke producten.

Manier 5: Het belang van voldoende slaap

Probeer minimaal zeven uur per nacht te slapen. Als je te weinig slaapt, heb je namelijk niet alleen meer tijd om te eten, maar worden ook de hormonen ghreline en leptine beïnvloed. Hierdoor verandert je hongerregulatie en is de kans groot dat je meer of anders eet dan wanneer je uitgerust bent.

Gerelateerd

Maak het jezelf makkelijker

Maak het jezelf makkelijker

Toen ik mijn eigen praktijk als diëtist had, viel het me regelmatig op: Cliënten die gezonder wilden gaan eten maar daarin erg streng waren naar zichzelf. En alles ook nog eens alleen wilden doen, zonder hulp van buitenaf. Het was vaak alles of niets, een tussenweg leek niet mogelijk.

Lees meer
Wat seks voor je gezondheid doet

Wat seks voor je gezondheid doet

Seks betekent gezinsuitbreiding. Maar we hebben ook seks omdat het fijn is. Wel zo handig, want we zouden ons anders niet voortplanten. Seks doet daarnaast veel goede dingen voor ons lichaam. Wie geregeld tussen de lakens speelt, voelt zich bijvoorbeeld fitter en heeft minder stress.

Lees meer