Wat er met je slaap gebeurt als je stopt met masturberen

Masturbatie heeft zijn fans, en niet zonder reden. Het is niet alleen een perfecte manier om jezelf beter te leren kennen, maar geeft je ook het krachtige gevoel dat je zelf zoveel genot kan verschaffen.

Maar er schuilt nog een voordeel in het verbeteren van je solo-pleziervaardigheden. Als je je ooit hebt afgevraagd wat je nachtrust nou echt verpest, hier is je antwoord. Masturbatie en het daaropvolgende orgasme laten een mix van gelukshormonen vrij in je systeem, die bijdragen aan een betere slaapkwaliteit.

Prolactine is een van die hormonen. De niveaus van prolactine zijn hoger tijdens seks met een opmerkelijke piek na het orgasme, wat kan verklaren waarom veel mensen zich slaperig voelen na de daad. Uit een studie uit 2016 blijkt dat een orgasme, zowel door masturbatie als coïtus, resulteerde in verhoogde prolactine niveaus bij mannen en vrouwen. Voor vrouwen komt daar nog het voordeel van verhoogde oestrogeen niveaus bij. Beide hormonen kunnen de rapid-eye movement (REM) slaap bevorderen.

Andere hormonen die helpen bij slaap door masturbatie

Endorfines, vasopressine, oxytocine, norepinefrine en serotonine zijn andere hormonen die betrokken zijn bij een orgasme en die je ook kunnen helpen om in slaap te vallen. Endorfines werken als natuurlijke pijnstillers en maken je meer ontspannen, terwijl vasopressine en oxytocine de stresshormonen in je systeem tegengaan.

Hoge niveaus van stresshormonen, met name cortisol, worden vaak in verband gebracht met slapeloosheid. De afgifte van oxytocine, die plaatsvindt bij seksuele stimulatie en een daaropvolgend orgasme, staat bekend om het verlagen van cortisol niveaus.

Oxytocine wordt vaak het “knuffelhormoon” genoemd en gaat vaak gepaard met fysieke nabijheid met iemand. Een orgasme laat ook oxytocine vrij. Volgens een studie uit 2017, waarbij mannen en vrouwen met obstructieve slaapapneu (OSA) betrokken waren, leidde het toedienen van 40 internationale eenheden (IU) oxytocine tot een significante verbetering van de totale slaaptijd en slaapkwaliteit. En wat betreft norepinefrine en serotonine? Die helpen je lichaam om in een stroom van REM-slaapcycli te komen, wat je helpt om door te slapen.

Hoe orgasmes te gebruiken voor betere slaap

Voor sommigen is masturberen net zo natuurlijk als ademhalen, terwijl het voor anderen een beetje spannend kan zijn. Als je al geniet van hoogtepunten met slechts je handen (en seksspeeltjes), probeer dan of je deze activiteit kunt gebruiken voor een betere slaap. Je plukt er dubbele voordelen mee: een betere nachtrust én plezier.

Seksuologen adviseren beginners vaak om het rustig aan te doen, de juiste sfeer te creëren, en nieuwsgierig en inventief te zijn bij het strelen van je lichaam. Het belangrijkste is dat je jezelf toestaat te experimenteren op je eigen tempo zonder zelfkritiek of een specifieke tijdlijn. Wat voor de één werkt, werkt niet noodzakelijk voor de ander. Het doel hebben van een orgasme (of het nu is om beter te slapen of gewoon te genieten van een climax) kan ook een domper op de ervaring zetten, dus het kan helpen om in het moment te blijven.

Als je een partner hebt, kan intieme tijd met hen dezelfde gelukshormonen vrijmaken. Sterker nog, seks hebben kan je slaap nog positiever beïnvloeden dan masturberen. Hoe dan ook, wie had gedacht dat de twee dingen die je liggend in bed kunt doen elkaar op deze manier aanvullen?

Slapen en genieten gaan hand in hand

Kortom, de wereld van zelfliefde verkennen blijkt niet alleen een feestje voor je welzijn, maar ook een geheime ingang naar dromenland. Masturberen voor het slapengaan kan net zo essentieel zijn als je avondroutine van tanden poetsen en je gezicht wassen. Het brengt een cascade van gelukshormonen met zich mee, zoals prolactine en oxytocine, die je helpen sneller in slaap te vallen en dieper te slapen. Of je nu solo gaat of het gezelschap van je partner verkiest, het eindresultaat is hetzelfde: een betere nachtrust en een gelukkiger jij.

Dus, de volgende keer dat je schaapjes tellen overweegt, denk dan eens aan een alternatieve methode. Wie weet, misschien is dit het slaapmiddel waar je altijd al van gedroomd hebt, zonder recept. Slaap lekker en geniet, aangedreven door een beetje zelfliefde.

Benieuwd naar meer manieren om je welzijn te verbeteren?
Ontdek hoe je niet alleen je slaapkwaliteit, maar ook je algehele gezondheid een boost kunt geven. Bezoek https://111.nl/111scan/ voor een persoonlijke gezondheidsscan. Het is een eenvoudige stap naar een gezonder, gelukkiger jij. Waarom wachten? Begin vandaag nog aan je reis naar welzijn!

Gerelateerd