Slapen als een roos?
Door Redactie 111

We weten dat goed slapen essentieel is om lichamelijk te herstellen en op te laden. Dat geldt ook voor de geest want van veel wakker liggen ga je spoken zien. Zelfs overdag.

Niet vanzelfsprekend

Niet iedereen valt als een roos in slaap om na 8 uur weer fris en fruitig op te staan. En dat terwijl een chronisch gebrek aan slaap -of kwaliteit van slaap, wel aan de voet staat van een aantal kritieke gezondheids-issues, zoals overgewicht of hart en vaat ziekten.

Aandacht voor slaap in het 111 programma

Slaap is belangrijker dan gezond eten en slapen, bij elkaar! Dus daar besteden we veel aandacht aan. Als blijkt dat je niet (goed) genoeg slaapt, bespreekt de 111 arts met jou wat de meest waarschijnlijke oorzaak is. Aanvullend kan je in een video consult met de psycholoog of lifestyle coach, deze factoren nader onderzoeken en aanpakken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan alcoholgebruik, ‘s nachts vaak eruit moeten om te plassen, medicatie, of meteen in de piekerstand gaan zodra je even wakker wordt.

Je dag beïnvloedt je nacht

Heb je overdag genoeg pauzemomenten? Door non-stop hard te werken, laad je onvoldoende op. Dit zie je terug in de kwaliteit van je slaap. Dus ondanks dat je dan bijvoorbeeld 8 uur hebt geslapen, kan de kwaliteit suboptimaal zijn. Beweeg je genoeg?
En wat zijn’s avonds je slaaprituelen?
Ga je langzaam naar een lagere versnelling? Of duik je na een hectische dag meteen in je bed?

Wat kun je doen?

Wat je overdag doet, heeft dus ook invloed op je nachten. Maar er zijn ook veel dingen die je kunt doen om je omgeving aan te passen of technieken leren waardoor je weer makkelijker in slaap valt. Waar mogelijk en gewenst kijken we met je hoe we die factoren kunnen aanpakken, of op zijn minst kunnen verzachten. Indien nodig kunnen we zelfs gebruikmaken van onze nauwe banden met de slaapkliniek en je doorverwijzen voor nader onderzoek.

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer