Column: “Mijn voornemens gingen altijd over gewicht”

Zo vlak voor de jaarwisseling komen bij veel van ons de goede voornemens weer opborrelen. En als het allemaal toch niet lukt, halen we ze in het voorjaar wel weer van stal. Zo kunnen we het hele jaar bezig zijn met onze goede voornemens.  

Bij mij gingen de voornemens altijd over mijn gewicht en over me lekker voelen in m’n lijf. Minstens 35 kilo moest eraf en ik zou (echt!) elke dag weer gaan sporten. Ik zocht naar het nieuwste crashdieet en nam weer een duur abonnement op de sportschool. Daar zag ik vooral slanke, gezonde en fitte mensen en schaamde ik me voor mijn lichaam. Ik sloeg het sporten steeds vaker over en hup, de klad kwam er alweer in. De verloren kilo’s zaten er zo weer aan, mèt een paar fijne bonuskilo’s. Dan begon de worsteling weer van begin af aan. Die welbekende vicieuze cirkel ben ik wel duizend keer rondgegaan. 

Bevrijd van de worsteling

Inmiddels weet ik dat het ook anders kan. Ik ben nu bevrijd van die worsteling met mezelf. Ik heb al vijf jaar geen overgewicht meer en ging van ‘Ik moet (eigenlijk) sporten’ naar ‘Heerlijk! Ik mag weer sporten.’  ‘Kan zij toveren?’, zul je misschien denken. Nee hoor, er kwam geen magie bij kijken. Ik heb vijf jaar geleden de knop omgezet door te stoppen met diëten.

Ik stopte met diëten

In plaats daarvan bedacht ik dat ik elke week met iets zou stoppen. Bij de koffie of thee geen koekje, vervolgens de suiker skippen, daarna de ongezonde snacks vervangen, enzovoorts. Na een poosje voegde ik een activiteit toe, iets wat ik leuk vond. Dat begon met, steeds langere, stukjes fietsen. Op een gegeven moment ben ik zelfs weer naar de sportschool gegaan, volgde ik yogalessen en ging ik zwemmen. Ik kreeg de smaak echt te pakken. 


Kleine stapjes

Het is verrassend hoe goed die kleine stapjes te doen zijn. Het voelde niet als moeten of als een te groot (en ontmoedigend) doel. Natuurlijk ging ik af en toe de mist in, maar dat heb ik ook kunnen accepteren. Zolang ik er ook maar echt van genoot.  

Ook voor jou! 
Eén van mijn belangrijkste voornemens was dat ik anderen wilde helpen om dit ook te bereiken. Een voornemen dat ik nu met enthousiasme aan het uitvoeren ben. Een Gezond Gewicht is voor jou ook haalbaar! 

 

Gaby van der Voort
Gedragscoach en ervaringsdeskundige 

 

Gerelateerd

Wat is voor jou een ‘gezond’ gewicht?

Wat is voor jou een ‘gezond’ gewicht?

Je streefgewicht bereiken is vaak lastig en om het magische getal te behouden, is vaak nog lastiger. Veel mensen zijn constant op een negatieve manier met hun gewicht bezig. Dat geeft vaak stress, want je streefgewicht is niet altijd een gezond gewicht. 

Lees meer