Zo misleid je je brein… en voorkom je hamsteren

Als je duurzaam gewicht wil verliezen, moet je de hamster in je brein temmen, zo stellen twee artsen van het OLGV in Amsterdam. De hypothalamus stuurt je namelijk berichten dat je meer moet eten, nét als je wat vet kwijt bent.

Om dit voorkomen, moet je de hypothalamus misleiden. In hun boek ‘De Hamster in je brein’ (2020) adviseren Felix Kreier en Maarten Biezeveld om niet te snel gewicht te verliezen. Daar trapt de ‘hamster’ namelijk niet in. Die begint onmiddellijk aan een inhaalslag. De hypothalamus zorgt ervoor dat je voldoende eet, het meet voedingsstoffen als vet en suiker in je bloed, en het stuurt je bij een tekort aan voedsel een berichtje dat je moet eten. Als de prefrontale cortex, je ratio of verstand, niet effectief ingrijpt, grijp je snel naar snacks.

Wetenschappelijk getoetst

De artsen schrijven in ‘De Hamster in je brein’ (2020) dat de hamster stapje voor stapje getemd moeten worden. Het is een interessant zelfhulpboek met wetenschappelijk getoetste tips voor duurzaam gewichtsverlies.

Zo misleid je je brein:

  • Val langzaam af: als een hamster op een grote wintervoorraad ligt, kun je beter steeds één zaadje per keer weghalen.
  • Kook zelf: dit zet de hypothalamus in werking en geeft een verzadigd gevoel.
  • Eet met aandacht: focus op je eten en eet bijvoorbeeld niet voor de tv.

200 gram per week

‘Hoe kinderachtig de metafoor van de hamster misschien lijkt, de boodschap is bloedserieus. Misschien wel één van de belangrijkste boodschappen van Kreier en Biezeveld is: ‘Verlies niet meer dan 200 gram aan gewicht per week.’ Dat komt neer op maximaal 10 kilo per jaar. Waarom dit specifieke getal wordt aangeraden, wordt niet helemaal duidelijk. Wel vinden de experts van 111 dat de twee artsen in het algemeen een goede stelregel te pakken hebben. Probeer niet om zo snel mogelijk af te vallen, maar doe dit juist in geleidelijke stappen. Hoeveel gewicht dit uiteindelijk precies is, verschilt per persoon. Bovendien is het proces van gewicht verliezen niet altijd hetzelfde. Het gaat vrijwel nooit in één rechte lijn naar beneden. Het advies luidt daarom: Sta niet te vaak op de weegschaal, maar bekijk je gewicht over een langere periode.

Gerelateerd

De waarheid over je schommelende gewicht

De waarheid over je schommelende gewicht

Waarom laat je je humeur beïnvloeden door een getal op de weegschaal? Als je er elke dag op staat, zie je soms schommelingen in je gewicht van 0,5 tot wel 1 kilo. Te veel focus op je gewicht kan frustrerend zijn, maar wat is het alternatief?

Lees meer