Ook anderen beïnvloeden jouw eetgedrag

Je wilt een gezond gewicht bereiken, maar je omgeving houdt niet zoveel rekening met je. Zo serveren je schoonouders bv. wekelijks koffie met roombotercake. En als je uit eten gaat, krijg je vaak nog steeds te weinig groenten bij je maaltijd. Hoe krijg je de hulp die je nodig hebt?

Het helpt namelijk écht als vrienden en familie achter je staan. Mensen zijn nu eenmaal ‘sociale dieren’ en worden voortdurend beïnvloed. De 4 belangrijkste invloeden op eetgedrag zijn:

  1. Andere mensen, zoals huisgenoten of collega’s.
  2. Sociale gebeurtenissen, zoals etentjes en feestjes.
  3. Eigen routines, zoals geen tijd nemen om te koken, verleidingen in het  bedrijfsrestaurant.
  4. De manier waarop je thuis je keukenkastjes hebt ingedeeld.

Vertel het ze

Veel gezelligheid gaat samen met eten en drinken. ‘Doe niet zo ongezellig! Dat ene gebakje kan toch wel?’ Zulke reacties komen vast bekend voor. Hoe zeg je ‘nee’ tegen een zelfgebakken taart, zonder het gevoel te krijgen dat je ‘nee’ zegt tegen mensen? Wees open en vertel dat je je eetpatroon hebt veranderd. De meeste mensen zullen je steunen. En als je het van tevoren aankondigt, willen ze vast wel gezonde hapjes voor je maken.

Mijd bepaald gezelschap

Als je zeker weet dat er weinig begrip is in een bepaald gezelschap, mijd dan activiteiten met deze mensen. Het kost veel energie om steeds nee te zeggen als ze je willen overhalen met kreten als ‘Doe niet zo ongezellig’ of ‘Je bent hartstikke slank’.

Samen eet je meer

Onderzoek heeft aangetoond aan dat we ons eetgedrag, vaak onbewust, aanpassen aan dat van tafelgenoten. Dit wordt ook wel het sociale-facilitatie effect genoemd. Vaak eten mensen 44% tot 76% méér dan normaal. Maar ook het omgekeerde is waar: als tafelgenoten minder eten en gezonde gerechten kiezen, beïnvloeden ze elkaar ook. Daar komt bij dat we graag een goede indruk maken op anderen, zeker als die anderen onbekenden zijn. We passen ons aan, want als we van de norm afwijken door veel meer of minder te eten dan de anderen, worden we misschien negatief beoordeeld. Het heersende slankheidsideaal en het negatieve imago van overmatig eten, spelen hierin een belangrijke rol.

Deel samen je kastjes in

Je huisgenoten bepalen vaak mede de indeling van de keukenkastjes en de koelkast. Al het lekkers zetten ze meestal goed in het zicht. Cola meteen links in de deur, chocola daarboven, enzovoort. Een andere indeling kan je helpen bij het bereiken van een gezond gewicht. Hoe stimulerend is het, als je alleen maar gezonde producten ziet als je de kastjes opendoet? Doe je dit samen met je huisgenoten, als je die hebt, dan is de kans op een blijvende verandering groter. Een paar tips:

  • Zet verleidingen uit het zicht, bewaar snoep en koek bijvoorbeeld in een dichte trommel zo hoog mogelijk in de kast.
  • Willen je huisgenoten chips en chocola? Koop dan een smaak waar jij zelf niet van houdt.
  • Zorg dat je snackgroenten als eerste ziet, als je de koelkast opendoet.
  • Leg fruit in een fruitschaal in de keuken. Als je dan komt ‘snacken’, zie je dat als eerste.
  • Zet verleidingen op een onlogische plek, bijvoorbeeld bij de rijst. Vaak vergeet je ze dan.
  • Verzamel alles wat niet goed voor je is en geef het weg.

Goed gedaan ‘ik’!

Je directe omgeving is belangrijk, net als de steun van anderen. Maar wees vooral niet te zuinig met complimentjes aan ‘jou’. Geef jezelf een schouderklopje als je iets goedgedaan hebt. Dat mogen ook kleine overwinningen zijn. Geen onzinnige boodschappen meegenomen uit de supermarkt: Goed zo! Een gezonde, zelfgemaakte maaltijd op tafel gezet: Heel goed gedaan! De delicatessenwinkel om de hoek genegeerd: Knap van jou!

Zelfcompassie

Is het je een keer niet gelukt om je aan je plan te houden? Heb dan compassie met jezelf: ‘Kan gebeuren.’ Daarna ga je weer verder op de ingeslagen weg. Uit onderzoek blijkt dat zelfcompassie helpt om een gezonde leefstijl vol te houden. Je kunt beter omgaan met een terugval, want je hebt een beter gevoel over jezelf. Zo helpt zelfcompassie je om de draad weer snel op te pakken. Daar heb je niemand anders bij nodig.

De beloning

Oefen met complimentjes geven door je af te vragen wat je zou zeggen tegen een goede vriend of vriendin als hij iets bereikt heeft, groot of klein. Prijs jezelf dat je zo goed voor jezelf zorgt. En realiseer je dat je daar uiteindelijk voor wordt beloond met gezondere gewoonten en een gezonder gewicht.

 

Gerelateerd