Liefde doet leven
Door Redactie 111

Van de lucht kan je niet leven

OK, zónder ook niet, het is immers onze primaire brandstof. Maar er is meer nodig. Goed en voldoende eten, een dak boven je hoofd, veiligheid, hygiëne. Om maar een paar basis ingrediënten te noemen. Zijn die in orde, dan leef je. Of beter gezegd: je overleeft.

Want om écht te leven, vitaal te leven, is er meer nodig. Vooropgesteld dat je medisch gezond bent, hangt dat samen met:

  1. Voeding
  2. Fysieke inspanning en ontspanning
  3. Mentaal welzijn
  4. Sociaal welzijn
  5. Licht
  6. Veilige, rustgevende omgeving
  7. Liefde!!!!
Wat doet liefde met ons lijf?

Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces. Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)

Mensen worden depressief bij een gebrek aan fenylethylamine. Het is een natuurlijke ‘drug’ die dezelfde werking teweegbrengt als amfetamine. De natuurlijke drug zweept je op als je verliefd bent, maakt je bijna koortsachtig en euforisch. In feite is dat een overdosis en dat is ook precies waarom verliefdheid niet eeuwig kan duren. We zouden eraan bezwijken.

Verliefdheid gaat over. Liefde gelukkig niet.

Zonder liefde geen leven

Eén van de belangrijkste menselijke behoeftes is acceptatie en erkenning. In de basis is dat natuurlijk omdat we ‘kuddedieren’ zijn. We overleefden niet in ons eentje op de prairie. Evolutionair is daar niets aan veranderd.

Meevoelen, empathie en liefde voelen, betekent dat je je op een positieve manier met de ander verbindt, dat je erbij hoort en dus zult overleven dankzij de bescherming van de groep.

Er is al zoveel onderzoek naar gedaan, onder verschillende groepen, en steeds is de uitkomst hetzelfde: mensen die liefde en aandacht moeten ontberen, worden ziek. Of zieker. Ze kunnen er zelfs door sterven.

Huidhonger

Ons grootste orgaan, de huid, kan niet zonder aanraking. Het is een essentiële levensbehoefte. Een aai over je bol, een streling over je arm, een knuffel, en ja ook seks; het is pure voeding voor je lijf en hart. Het woord ‘huidhonger’ werd ook niet voor niets veel gebruikt tijdens de corona quarantaineperiode.

Geneeskracht

Er zit een genezende kracht in liefde, mede dankzij de endorfines. Mensen die liefde en verbondenheid ervaren, blijven gezonder en genezen eerder. Het voelen van oprechte betrokkenheid, en het meevoelen met anderen werkt helend. Niet alleen op emotioneel gebied, maar ook lichamelijk.

Gerelateerd

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

Een filmscène: Een intens verdrietige vrouw eet een paar happen ijs uit een grote bak en haar tranen verdwijnen. Ze voelt zich even beter. Bart Keijser, microbioloog bij het TNO, onderzocht de wisselwerking tussen hersenen, darmen en voedsel.

Lees meer
5 eenvoudige manieren om minder te eten

5 eenvoudige manieren om minder te eten

‘De gerechten zijn te ingewikkeld, mijn partner wil het niet eten.’ Het valt vaak niet mee om een dieet vol te houden. De kilo’s die je kwijt was, zitten er binnen de kortste keren weer aan. Vijf eenvoudige manieren om minder te eten.

Lees meer