Liefde doet leven
Door Redactie 111
Van de lucht kan je niet leven. OK, zónder ook niet, het is immers onze primaire brandstof. Maar er is meer nodig. Goed en voldoende eten, een dak boven je hoofd, veiligheid, hygiëne. Om maar een paar basis ingrediënten te noemen. Zijn die in orde, dan leef je. Of beter gezegd: je overleeft.

Want om écht te leven, vitaal te leven, is er meer nodig. Vooropgesteld dat je medisch gezond bent, hangt dat samen met:

  1. Voeding
  2. Fysieke inspanning en ontspanning
  3. Mentaal welzijn
  4. Sociaal welzijn
  5. Licht
  6. Veilige, rustgevende omgeving
  7. Liefde!!!!
Wat doet liefde met ons lijf?

Liefde zorgt voor de aanmaak van endorfines. Deze bevestigen of versterken het geluksgevoel en dragen het rond in het hele organisme. Endorfines zijn goed voor je weerstand en genezingsproces.

Daarnaast maakt liefde ook fenylethylamine aan (wat ook in chocola zit, vandaar..)

Mensen worden depressief bij een gebrek aan fenylethylamine. Het is een natuurlijke ‘drug’ die dezelfde werking teweegbrengt als amfetamine. De natuurlijke drug zweept je op als je verliefd bent, maakt je bijna koortsachtig en euforisch. In feite is dat een overdosis en dat is ook precies waarom verliefdheid niet eeuwig kan duren. We zouden eraan bezwijken.

Verliefdheid gaat over. Liefde gelukkig niet.

Zonder liefde geen leven

Eén van de belangrijkste menselijke behoeftes is acceptatie en erkenning. In de basis is dat natuurlijk omdat we ‘kuddedieren’ zijn. We overleefden niet in ons eentje op de prairie. Evolutionair is daar niets aan veranderd.

Meevoelen, empathie en liefde voelen, betekent dat je je op een positieve manier met de ander verbindt, dat je erbij hoort en dus zult overleven dankzij de bescherming van de groep.

Er is al zoveel onderzoek naar gedaan, onder verschillende groepen, en steeds is de uitkomst hetzelfde: mensen die liefde en aandacht moeten ontberen, worden ziek. Of zieker. Ze kunnen er zelfs door sterven.

Huidhonger

Ons grootste orgaan, de huid, kan niet zonder aanraking. Het is een essentiële levensbehoefte. Een aai over je bol, een streling over je arm, een knuffel, en ja ook seks; het is pure voeding voor je lijf en hart. Het woord ‘huidhonger’ werd ook niet voor niets veel gebruikt tijdens de corona quarantaineperiode. Zeker voor ouderen of alleenstaanden was het een enorm gemis.

Geneeskracht

Er zit een genezende kracht in liefde, mede dankzij de endorfines. Mensen die liefde en verbondenheid ervaren, blijven gezonder en genezen eerder. Het voelen van oprechte betrokkenheid, en het meevoelen met anderen werkt helend. Niet alleen op emotioneel gebied, maar ook lichamelijk.

Deel dit bericht

Corona voor zijn, wij helpen je!

 

Corona maakt eens te meer duidelijk dat een goede gezondheid CRUCIAAL is. Met de 111 aanpak en technologie kunnen we bepalen of je in de risicogroep valt. EN hoe je daar zo lang mogelijk uitblijft. Zorg voor jezelf, aandacht voor jezelf. Nu meer dan ooit! We zijn druk alles aan het testen om zo snel mogelijk ook jou te kunnen helpen je gezondheidswinst te bepalen en, waar nodig, te verbeteren. In september starten we met de eerste 100 deelnemers. Mail ons als je daar bij wilt zijn! Je kunt je ook alvast aanmelden voor onze nieuwsbrief de 111 CheckIN. We sturen je dan elke veertien dagen een update hierover en je krijgt waardevolle tips en weetjes. 

Je kunt met 111 niet alleen investeren in je eigen gezondheid, maar ook in 111 zelf. Om samen te werken aan een gezond Nederland.

Bedankt voor het inschrijven!