Relaties zijn van groot belang voor je gezondheid
Door Redactie 111

Een sociaal netwerk is belangrijker dan gezond eten, bewegen, rust en je genen bij elkaar. Je vrienden, familieleden, partner en collega’s. Ze doen er allemaal toe.

Geborgenheid

Mensen zoeken nu eenmaal geborgenheid. Daarom zit het in onze genen om tot een groep te willen behoren, erkenning te willen hebben in die groep en er een betekenisvol lid van te willen zijn. Mensen die van een groep geïsoleerd raken, zijn veel gevoeliger voor ziekten en depressies. We willen er, kortom, bij horen, ertoe doen, ons veilig voelen. Een heel leven lang.

Knuffelen

Het veilig en geborgen voelen, begint al vroeg. Uit onderzoek blijkt en in de praktijk is vastgesteld dat baby’s die niet geknuffeld worden zich aanmerkelijk minder goed ontwikkelen dan baby’s die wel geknuffeld worden. Het is dus van groot belang om kinderen affectie en genegenheid te tonen. Zo help je te voorkomen dat ze op latere leeftijd lichamelijke en emotionele klachten krijgen.

Eenzaamheid

Keer op keer wordt vastgesteld dat eenzaamheid of het ontbreken van liefde op jonge leeftijd, later leidt tot een  hoge kans op ziekten en zelfs vroegtijdig overlijden. Het goede nieuws is dat wanneer je erin slaagt om de cirkel te doorbreken en je op latere leeftijd alsnog een goed relatienetwerk opbouwt, je daar de voordelen van kunt plukken. Dat betekent dus minder kans op ziekten en vroegtijdig overlijden.

Sneller beter

Uit onderzoek blijkt dat sociale steun van groot belang is bij het voorkomen en sneller genezen van ziekten. Zo blijkt het niet alleen een gunstig effect te hebben op je bloeddruk, maar ook op je weerstand. Iemand met een sociaal netwerk heeft aanmerkelijk meer zogenaamde ‘natural killer cells’ in het lichaam. Deze cellen bevinden zich in lymfevocht en ruimen daar alle vreemde bacteriën in je lichaam op.

Koesteren

Koester je netwerk. Hoe groot of klein ook. Kwaliteit gaat daarbij boven kwantiteit. Een paar mensen met wie je lief en leed kunt delen, is al prachtig. Voor het behouden van je vitaliteit zou je het boven aan je lijstje te moeten zetten.

Gerelateerd

Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Het succes van 111 zit in het delen

Het succes van 111 zit in het delen

‘Volhouden’ is het moeilijkste deel van de 111 reis. Een nooit eindigende reis naar de best mogelijke persoonlijke gezondheid. Met steeds nieuwe uitdagingen en dan is het mooi als je samen kunt reizen en je reiservaringen kunt delen met elkaar.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer