Ontspanningsstress
Door Redactie 111

Ontspanning is een van de meest belangrijke dingen om gezond te blijven. Daarom hebben we vakanties, weekenden, vrije avonden. Maar ontspannen gaat niet bij iedereen vanzelf.

Het volgende kan over jou gaan
Je hebt het afgelopen jaar snoeihard gewerkt. De behoefte aan éven rust (mentaal en fysiek maar wellicht ook sociaal) is groot. Je hebt nog net een laatste klus afgerond en dan eindelijk is het zover: vrij!

Maar je bent niet meteen lekker relaxed, want tsja…waar zit die ‘knop’? Je hoofd zit nog vol met losse eindjes. En er kriebelt ook iets. Alsof je toch eigenlijk iets nuttigs zou moeten doen.

De man met de hamer
Dat heet ontspanningsstress en die komt doordat je gewend bent om vooral in de ‘productie-stand’ te staan. Nuttig zijn! Dat kan je niet zomaar van het ene op het andere moment uitzetten.
En dan komt de man met de hamer langs die van je lijf een pudding maakt en van je humeur een kluwen prikkeldraad. Je bent niet te genieten in plaats van dat je geniet. Je stort een beetje in dus. Zonde want als je 14 dagen vrij hebt, waarvan je er 5 nodig hebt om bij te komen, dan had je misschien beter gewoon door kunnen werken.

Schakel langzaam terug
Het geheim zit hem in langzaam terugschakelen. Niet in één keer van de zesde naar de tweede versnelling gaan want dat trekt je motor niet. Kortom: bouw langzaam af in de dagen voor je vakantie. Hoe?

 

  • Neem de tijd om werk over te dragen (geeft rust in je hoofd)
  • Ga niet de avond tevoren nog even gauw je koffer pakken maar neem er de tijd
  • Ruim je huis en werkplek (en dus ook je hoofd) op voordat je weggaat
  • Houd een dagritme aan
  • Zorg voor me-time
  • Regel 1 of 2 dagen rust voordat je weer aan het werk gaat
  • Geeft het je toch meer rust om zo nu en dan bereikbaar te zijn? Spreek hierover momenten af. En houd je daaraan 🙂
  • Spreek af met eventuele partner/kinderen wat je ervan verwacht en wat nodig is om elkaar daaraan te houden.
  • Neem eens in overweging om niet weg te gaan maar wel vrij te nemen

En tenslotte: realiseer je dat vakantie bedoeld is om te genieten, niet om alleen maar bij te komen. De man met de hamer wil bovendien ook wel eens met vakantie.

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer