Ontspanningsstress
Door Redactie 111

Ontspanning is een van de meest belangrijke dingen om gezond te blijven. Daarom hebben we vakanties, weekenden, vrije avonden. Maar ontspannen gaat niet bij iedereen vanzelf.

Het volgende kan over jou gaan
Je hebt het afgelopen jaar snoeihard gewerkt. De behoefte aan éven rust (mentaal en fysiek maar wellicht ook sociaal) is groot. Je hebt nog net een laatste klus afgerond en dan eindelijk is het zover: vrij!

Maar je bent niet meteen lekker relaxed, want tsja…waar zit die ‘knop’? Je hoofd zit nog vol met losse eindjes. En er kriebelt ook iets. Alsof je toch eigenlijk iets nuttigs zou moeten doen.

De man met de hamer
Dat heet ontspanningsstress en die komt doordat je gewend bent om vooral in de ‘productie-stand’ te staan. Nuttig zijn! Dat kan je niet zomaar van het ene op het andere moment uitzetten.
En dan komt de man met de hamer langs die van je lijf een pudding maakt en van je humeur een kluwen prikkeldraad. Je bent niet te genieten in plaats van dat je geniet. Je stort een beetje in dus. Zonde want als je 14 dagen vrij hebt, waarvan je er 5 nodig hebt om bij te komen, dan had je misschien beter gewoon door kunnen werken.

Schakel langzaam terug
Het geheim zit hem in langzaam terugschakelen. Niet in één keer van de zesde naar de tweede versnelling gaan want dat trekt je motor niet. Kortom: bouw langzaam af in de dagen voor je vakantie. Hoe?

 

  • Neem de tijd om werk over te dragen (geeft rust in je hoofd)
  • Ga niet de avond tevoren nog even gauw je koffer pakken maar neem er de tijd
  • Ruim je huis en werkplek (en dus ook je hoofd) op voordat je weggaat
  • Houd een dagritme aan
  • Zorg voor me-time
  • Regel 1 of 2 dagen rust voordat je weer aan het werk gaat
  • Geeft het je toch meer rust om zo nu en dan bereikbaar te zijn? Spreek hierover momenten af. En houd je daaraan 🙂
  • Spreek af met eventuele partner/kinderen wat je ervan verwacht en wat nodig is om elkaar daaraan te houden.
  • Neem eens in overweging om niet weg te gaan maar wel vrij te nemen

En tenslotte: realiseer je dat vakantie bedoeld is om te genieten, niet om alleen maar bij te komen. De man met de hamer wil bovendien ook wel eens met vakantie.

Gerelateerd

Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer