Quick fixes
Door Redactie 111

Duurzaam aan je gezondheid werken vraagt om een lange termijnvisie én inzet. Best lastig want we houden zó van een quick fix en een quick win. Ook als het om onze eigen gezondheid gaat.

Omdat we er zo van houden, worden ons ook veel quick fixes beloofd. 10 kilo kwijt in 1 maand, in 5 minuten op tafel, een sixpack in 7 minuten per dag. Alle fruit hangt laag is de boodschap. Het gaat over het genot van het plukken en niet over de inzet tijdens het rijpingsproces. Dat slaan we voor het gemak even over, wat onherroepelijk op teleurstellingen uitloopt. Maar ach, de belofte is zó aantrekkelijk dat we er de volgende keer gewoon weer instinken, met de gedachte: “Ik zal het wel niet goed hebben gedaan de vorige keer, dus ik probeer het nog eens. En nu écht!” Zucht. Je begint weer van voren af aan.

Frustrerend, toch? En zonde.

Laten we er even anders naar kijken.

Want een quick fix kan natuurlijk een quick win opleveren. Het gaat er vooral om dat je niet moet denken dat je dan ‘klaar’ bent. Dát is waar de teleurstelling zit, en de reden voor ‘afhaken’. Je grotere doel en het vertrouwen dat je het zult bereiken, gaan in rook op.

Dus even een beetje ‘omdenken’. Wat nu als je ervoor zorgt dat de weg naar je langere termijn doelen, geplaveid is met een hele reeks tussendoelen die je evengoed als quick fixes kunt zien?

Elke quick win die dat oplevert, hou je bij. En vier je. Met natuurlijk het lange termijn doel voor ogen, zal het vertrouwen in jezelf alleen maar toenemen.

Op naar de volgende ‘quick win’!

Voorbeeld

Stel dat je lange termijn doel is: minder moe zijn.

Dat ga je dan in het 111 programma stap voor stap aanpakken. Wat kan de eerste quick fix zijn? Ligt het bijvoorbeeld aan je slaap routine? Dat ga je dan eerst stukje bij beetje veranderen. Vervolgens ook kleine

doelen stellen wat bewegen betreft: twee keer week een wandeling. Want hoe meer je beweegt, hoe beter je slaapt. Allemaal quick wins die je stuk voor stuk quick wins opleveren maar die ook bijdragen aan je lange termijn doel.

 

Gerelateerd

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag ontstaat uit motieven die vanuit jezelf komen. Je doet iets bewust wel of niet. Op onbewust niveau vertoon je daarnaast ‘geconditioneerd’ gedrag, waarvoor je vroeger beloond werd. Maar draagt dat nu nog bij aan je gezondheid? 

Lees meer