En zij leefden nog lang en gelukkig
Door Redactie 111

130 jaar oud worden dankzij een pil. Er wordt aan gewerkt. Maar dat zegt meer over de droom van eeuwig jong blijven dan over de werkelijkheid. Het beste medicijn heb je in eigen handen.

Eeuwig jong

Eeuwig jong zijn, het blijft een geliefd thema. Het was in 2020 zelfs het thema van de Kinderboekenweek. Toch komt het niet alleen voor in sprookjesboeken of films. Integendeel: de wetenschap is serieus bezig om een pil tegen veroudering te ontwikkelen. Worden we daardoor in de toekomst allemaal 130? En willen we dat eigenlijk wel?

Hoogbejaarde muizen

Er is met name enthousiasme over het middel Rapamycine, een medicijn dat onder andere gebruikt wordt om afstotingsreacties na een orgaantransplantatie te onderdrukken. Rapamycine lijkt de levens van muizen aanzienlijk te verlengen. Na toediening van het geneesmiddel werden testmuizen tot maar liefst 60% ouder dan normaal. Ook Metformine, een medicijn tegen diabetes type 2, lijkt wat levensverlengende kwaliteiten te bezitten. Veelbelovend? Absoluut. Maar of het klopt? En of het gezond is?

Twijfelachtig

Hoewel sommige wetenschappers de mogelijkheden van Rapamycine zien, klinken er ook veel sceptische geluiden. Zo zou het onderzoek met de langlevende muizen alleen zijn uitgevoerd onder muizen uit dezelfde stam. Bij een ander onderzoek bleek het medicijn niet bij iedere muizenstam aan te slaan. Sommige muizen stierven zelfs eerder! Het effect van Rapamycine zou dus erg afhangen van je genetische opbouw. Een andere groep wetenschappers claimt dat Rapamycine weliswaar de levensduur kàn verlengen, maar ouderdoms kwalen voorkomen doet het niet.

Eeuwig jong blijven met sport en leefstijl

Leefstijl is en blijft het beste medicijn

We kunnen dus rustig concluderen dat er nog heel wat onderzoeken nodig zijn voordat de pil tegen ouderdom in de schappen ligt. Dat betekent niet dat je maar moet wachten tot je ouderdomskwaaltjes krijgt. Er is een andere, veel betere manier om je te wapenen tegen de aftakeling: gezond eten, geregeld bewegen en gewoon genieten van het leven.

Who wants to live forever?

Dat we ervan dromen is verklaarbaar. We zijn immers zelfbewuste wezens die weten dat ze ooit doodgaan. Voor velen lastig te verkroppen. Maar wat als die droom uitkomt? Hoe gaan we daarmee om? Als we allemaal 130 worden, tot welke leeftijd moeten we dan blijven doorwerken? Gaat de AOW-leeftijd naar 95 jaar? En waar gaan we wonen? En hoe verdraagt de aarde dit? Er is al sprake van overbevolking en als de leeftijdsgrens verder stijgt, dan kan het aardig krap worden qua ruimte. En voeding. En wat is de kwaliteit van leven als je het met een pilletje kunt verlengen, zonder er iets aan te hoeven doen?

Allemaal zaken om goed over na te denken.

Het lijkt ons beter als die ‘wonderpil’ een droomthema in sprookjes blijft.

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer