Gezond oud worden begint vandaag

We worden allemaal ouder. Maar hoe word je gezond oud? Als geriater en CMO van 111.NL geeft Tamara Bongers haar visie hierop. Vooruit denken is een sleutelwoord. Ook geeft zij inspirerende voorbeelden van de invloed die je er zelf op hebt.

Gezond oud(er) worden

Als iemand mij vraagt wat ik als geriater versta onder gezond oud(er) worden, poppen er direct verschillende beelden bij mij op. Maar tegelijkertijd denk ik: het is voor iedereen anders. Ieder heeft een ander perspectief bij wat hij of zij belangrijk vindt, zoals bijvoorbeeld gezond leven zodat iemand een kleinkind kan zien opgroeien, of een gouden huwelijk halen. Voor weer een ander betekent het vooral; zonder fysieke klachten in het groentetuintje kunnen werken.

De vraag achter de vraag

Vanuit mijn werk in het ziekenhuis is het dus steeds goed luisteren naar de klacht die iemand heeft. Wat maakt dat dit een beperking oplevert en vooral: hoe is dit aan te pakken? Het vraagt elke keer weer om maatwerk. Het leuke hiervan is dat je soms creatief moet nadenken om de situatie van je patiënt te helpen verbeteren.

Bij 111 probeer ik deze creativiteit ook mee te nemen. Het gaat om inzicht krijgen in je lichamelijk functioneren en hoe je in je vel zit, maar de vraag achter de vraag is eigenlijk nog veel belangrijker. Die levert namelijk het perspectief op van de ‘bril’ waarmee ik naar de deelnemer kijk. Het maakt het ook makkelijker om de doelstellingen van de deelnemer helder te krijgen.

Eigen invloed

Van hieruit kan dan ook gekeken worden naar wat als eerste aangepakt gaat worden. Hoe slaapt iemand, hoe eet hij en wat onderneemt hij op een dag? Allemaal factoren die bijdragen aan gezondheid.
Natuurlijk is het zo dat we op het deel van de ziekten die voortkomen uit genetische aanleg, weinig invloed hebben. Echter, een groter deel heeft te maken met onze leefstijl en kunnen we dus wel beïnvloeden.

Mooi resultaat

Een recent voorbeeld is van iemand die graag gezonder wilde gaan eten. Na een goede intake bleek dat zij soms de minder gezonde variant van een product koos en was het moeilijk om na een lange werkdag toch voor een gezonde maaltijd te kiezen. Ik hielp haar op weg en zij ging op zoek naar inspirerende nieuwe recepten die ook in haar drukke bestaan konden worden ingebouwd.

Het resultaat was opvallend:

“Na slechts 3-4 weken merkte ik al veranderingen: mijn huid is stralend, ik slaap veel rustiger, heb een betere stoelgang en bovenal; mijn bloeddruk is nog nooit zo mooi geweest! Benieuwd wat mijn cardioloog hiervan gaat vinden.”

Vooruit denken

Het kan ook zijn dat mensen nog geen klachten ervaren maar toch minder gezond zijn dan zij tevoren dachten. Een voorbeeld hiervan is een te hoge bloeddruk. Je hoeft hier namelijk geen symptomen bij te hebben. Wel kan een hoge bloeddruk op de langere termijn schade geven aan de nieren en bloedvaten.
Een aantal kilo’s extra aan boord hoeft niet direct klachten te geven; maar na verloop van tijd geeft dit een verminderde gevoeligheid voor insuline en kan het leiden tot diabetes.

Gezond ouder worden door te wandelen

Omkeerbaar

Inactiviteit is ook iets dat niet direct klachten geeft, maar kan op termijn wel tot functionele problemen leiden. Het is bekend dat naarmate we ouder worden, onze spiermassa afneemt. Deze heb je nodig om een goede spierkracht te hebben en bijvoorbeeld niet te vallen. Bij inactieve mensen is de afname aan spiermassa groter dan bij mensen die wel bewegen.

Is dit proces dan onomkeerbaar? Nee, je kunt het wel degelijk aanpakken. En wees gerust, als de sportschool niet jouw plek is, zijn er nog genoeg andere vormen van bewegen waarmee je aan je spiermassa kunt werken.

Een ander voorbeeld is roken. Zelfs als je jaren hebt gerookt, loont het om te stoppen. Op korte termijn ervaar je dat je meer energie krijgt, doordat zuurstof beter kan worden vervoerd, je bloeddruk daalt, je huid wordt stralender en je krijgt een betere reuk en smaak. Na 1 tot 3 maanden is je longfunctie met 10-30% verbeterd en na 3 tot 12 maanden is het risico op longkanker gereduceerd en je risico op hart-en-vaatziekten gehalveerd.

Samenvattend: je hebt zelf veel invloed door gezonde voeding, bewegen, niet roken en voldoende slaap. Zo zorg je ervoor dat je lekker in je vel zit en dat je gezond oud(er) wordt. En voor de meer persoonsgebonden factoren kijkt 111 natuurlijk verder met je mee.

Gerelateerd

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag ontstaat uit motieven die vanuit jezelf komen. Je doet iets bewust wel of niet. Op onbewust niveau vertoon je daarnaast ‘geconditioneerd’ gedrag, waarvoor je vroeger beloond werd. Maar draagt dat nu nog bij aan je gezondheid? 

Lees meer