Wat een orgasme met je doet

Een beetje seksuele activiteit voelt niet alleen goed… het is goed. Lichamelijk genot kan je fysieke gezondheid ondersteunen, een sterkere relatie smeden en zelfs je training aanvullen (ja, tijdens de seks verbrand je calorieën). Er is nog een bonus: door de hormonen die vrijkomen, is het ook een weldaad voor ons brein.

Een orgasme is het moment van ontlading door de opbouw van seksuele spanning met een partner of door masturbatie. Fysieke stimulatie is meestal een vereiste maar er zijn ook mensen zonder aanrakingen tot een orgasme kunnen krijgen.

Tijdens de climax worden er in de hersenen heel wat hormonen geproduceerd. Dopamine zorgt voor gevoelens van geluk, verlangen en motivatie, terwijl oxytocine de behoefte aan intimiteit en affectie stimuleert. Prolactine bezorgt je een voldaan gevoel na het krijgen van een orgasme en serotonine stimuleert een gevoel van geluk en ontspanning, wat ook angst en depressieve gevoelens afremt. Wat er in de hersenen tijdens een orgasme gebeurt, is voor mannen en vrouwen trouwens bijna gelijk. Het enige verschil is er langer oxytocine vrijkomt in de hersenen bij vrouwen.

Wat voel je in je lijf?

Door veel mensen wordt een orgasme als het ultieme genot ervaren. Dat komt omdat er tijdens seksuele opwinding en het orgasme van alles in ons lichaam en onze hersenen gebeurt. De meeste mensen vergelijken het met iets anders. Het laat zich nu eenmaal lastig omschrijven. Maar we vonden toch wat aardige uitspraken.

Vrouwen:

 • “Je voelt alles en niets tegelijk.”
 • “Een mix van vertedering en euforie.”
 • “Het ongeremd loslaten van controle en zelfbewustzijn.”
 • “Het voelt alsof er elektrische dominostenen onder je huid naar beneden vallen.”
 • “Alsof je even boven alles uit zweeft.”
 • “Warme tintelingen en dan overal tegelijk.”

Mannen:

 • “Eerst die explosie en dan een ultiem gevoel van ontspanning.”
 • “Een combinatie van onoverwinnelijkheid en opluchting.”
 • “Alsof je gekieteld wordt terwijl je moet plassen, maar dan op een goede manier.”
 • “Het voelt als thuiskomen na een lange reis en meteen neerploffen in je eigen bed. Heerlijk.”
 • “Het is vergelijkbaar met dat eerste slokje koffie in de ochtend. Voor heel even voel je je onsterfelijk.”
 • “Het voelt als moorkoppen eten onder vallende sterren.”

Wat gebeurt er in je hersenen?

Door middel van klinische proeven werd de complexiteit van een orgasme onderzocht en hoe dit samenspeelt met de hersenen. Barry R. Komisaruk, PhD, een psycholoog en Professor of Psychology bij Rutgers, leidde vele studies naar seksuologie, plezier en sekstherapie. In het bijzonder bestudeert hij de communicatie tussen de genitaliën en de hersenen.

In een van zijn studies, gepubliceerd door The Journal of Sexual Medicine, bestudeerde hij orgasmes door een fMRI-scanner. Hij ontdekte dat bij lichamelijke opwinding, de bloedstroom in het genitaliëngebied toeneemt en zo zenuwactiviteit in meerdere hersengebieden stimuleert, zoals de sensorische, motorische, belonings-, frontale cortex en de hersenstam.

Al met al kan een orgasme je humeur verbeteren en je geestelijke gezondheid positief beïnvloeden. Hoe een orgasme tot stand komt maakt niet uit – dus of het nu door masturbatie of partnerseks is, je kunt nog steeds genieten van niet alleen de daad zelf maar ook de ‘hersenverhogende voordelen’ die volgen.

Gerelateerd

4 Mythes over seks

4 Mythes over seks

Seks is een veel besproken onderwerp, maar tegelijkertijd is het ook bij veel mensen een taboe. Daardoor ontstaan missconcepties heel gemakkelijk. Dus wat zijn nou echt mythes als het gaat over seks?

Lees meer