Wat seks voor je gezondheid doet

Seks betekent gezinsuitbreiding. Maar we hebben ook seks omdat het fijn is. Wel zo handig, want we zouden ons anders niet voortplanten. Seks doet daarnaast veel goede dingen voor ons lichaam. Wie geregeld tussen de lakens speelt, voelt zich bijvoorbeeld fitter en heeft minder stress. Met andere woorden: seks is goed voor je gezondheid.

Wat is wat?

De definitie van vrijen is liefkozen met een seksuele lading. Knuffelen doen we zonder seksuele lading. Bij seks, nou ja, dan komt er lust en verlangen bij. Wat overigens niet wil zeggen dat penetratie of orgasme een must is. En natuurlijk is het ook helemaal aan jou wat jij eronder verstaat. Of je nu vrijt, knuffelt of seks hebt; het heeft allemaal een positieve invloed op onze gezondheid en ons welbevinden. Dus als je geen seks hebt maar wel vrijt en knuffelt, profiteer je ook.

Hier wat gezondheidsredenen om vooral regelmatig tussen de lakens te spelen.

1. Seks jezelf fit

Train je je lichaam en conditie, bijvoorbeeld in de sportschool? Goed bezig! Maar dat kan ook in bed (of waar je dan ook seks wilt hebben), want met een goede vrijpartij verbrand je al gauw 100 calorieën, of 150 als je erg je best doet. Niet zoveel als tijdens een goede work-out in de sportschool, dus het is geen vervanging. Verder gaat je hartslag tijdens het vrijen omhoog, dat is goed voor je uithoudingsvermogen. Onderzoek wijst ook uit dat seks goed is voor je bloeddruk. Bovendien gebruik je tijdens een vrijpartij veel spieren en word je er flexibeler en leniger van.

2. Je slaapt er goed op

Van een fijne vrijpartij kun je lekker uitgeput raken en daar slaap je goed op. Als je ook een orgasme krijgt, komen er bovendien hormonen vrij die je ontspannen en slaperig maken. Hoe fijn is het dan om tegen elkaar aan in slaap te vallen? Overigens hoef je hiervoor niet per se seks met een partner te hebben. Die hormonen komen ook vrij na masturbatie.

3. Minder stress

Als je last hebt van stress (of je zit even in een dipje), kan seks op een lager pitje komen te staan. Goed om te weten dat seks deze gevoelens juist kan verzachten. Door te vrijen ontspan je namelijk. Ook komen hormonen als oxytocine en endorfine vrij. Deze geven een warm, gelukkig en blij gevoel en je wordt er vrolijker van. Het effect hiervan schijnt zelfs een week aan te kunnen houden.

4. Je plas ophouden

Nog meer goed nieuws: tijdens het vrijen train je je bekkenbodemspieren, die daardoor sterker worden. Fijn voor blaas, baarmoeder en darmen. De bekkenbodemspieren spelen een belangrijke rol bij het ophouden van urine en ontlasting. Een actief seksleven vermindert daarom ook de kans op incontinentie, ook bij mannen!

Dat vrijen erg gezond is en een positieve invloed heeft op relatie is duidelijk. Een actief seksleven geeft je een fitter lichaam, heb je minder stress en versterkt je relatie. Genoeg redenen dus om regelmatig te vrijen en gezond te blijven.

5. Geheugensteun

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat er als we regelmatig seks hebben, er ook iets gebeurt in ons geheugen. Dat gaat dan over de aanmaak van neuronen in de hippocampus; dat gedeelte van ons brein waar beloningsimpulsen binnenkomen. De hormonen die tijdens seks vrijkomen, zijn daar direct mee verbonden en maken het opslaan van nieuwe gegevens en herinneringen makkelijker.

Gerelateerd