Als in de flow zit, ervaar je een gevoel van geluk. Je doet iets wat jou uitdaagt, maar je toch met gemak kunt. Precies dát gaat gepaard met een matige stijging van je cortisolspiegel. Dat staat ook bekend als het stresshormoon en het houdt extra energie paraat voor ons lichaam, bijvoorbeeld in de vorm van glucose. Hoe werkt dat precies in je hoofd en lichaam?
Door de activering van bepaalde receptoren in de hersenen, doet cortisol onze aandacht en leergierigheid toenemen. Tegelijk maakt die stof het ons makkelijker om bijkomstige informatie, de zogenaamde ruis, te negeren. Die ‘tunnelvisie’ zorgt er ook voor dat we met een flinke dosis uithoudingsvermogen bij de les blijven.
Positieve stress
Is flow dan een vorm van stress? Ja en nee. Het legt inderdaad beslag op je lichaam en geest. Je verbruikt ook flink wat energie en daarom kun je niet permanent in een staat van flow blijven. Toch is die prikkeling, ‘arousal’, kleiner dan bij negatieve stress. Bovendien ligt je subjectieve gevoel van controle bij flow over het algemeen hoog. Alles lukt zonder veel moeite en we beheersen ons handelen volkomen.
Negatieve stress
Dat staat in schril contrast met negatieve stress. Daarbij kun je een gevoel van chaos ervaren, doordat we geen controle hebben. Dat gebeurt bijvoorbeeld als je voortdurend nieuwe en onvoorspelbare opdrachten krijgt.
Zo kom je in de flow
Misschien is dat sterke gevoel van controle ook een van de redenen waarom flow-momenten zo heerlijk voelen en ons tevredenheidsgevoel een boost geven. De grootste kans om in de flow te komen, creëer je met een realistische uitdaging en veel pauzes. Lees hoe je in de flow kunt komen in: ‘Gelukkig in de flow. Hoe word je dat?
Bronnen: Om de content op Preventieplatform 111 feitelijk te onderbouwen, raadpleegt 111 uitsluitend kwalitatieve bronnen, wetenschappelijke studies en de eigen 111 experts.