Seks killers

Seks is fantastisch. Daar zullen de meeste van ons het wel over eens zijn. Toch laat ons libido het soms afweten. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken daarvan?

1. Stress

Stress is funest voor je seksleven. Of het nu gaat om werkstress, geldproblemen of familieperikelen: probeer het (in ieder geval éven) van je af te zetten. Ontspanningsoefeningen voor de seks kunnen daarbij helpen.

2. Relatieproblemen

Relatieproblemen vormen ernstige barrières voor een goede vrijpartij. Zeker voor vrouwen moet het op emotioneel vlak goed zitten om fijne seks te hebben.
Ook een gebrek aan intimiteit is dodelijk voor je seksleven. Probeer intieme momenten te hebben zonder dat dit per se uitmondt in seks. Uiteindelijk zal je libido daar blij van worden.

3. Alcohol

Veel mensen raken in de stemming door een beetje alcohol, maar een dronken partner in bed is voor veel mensen onaantrekkelijk. Bovendien remt het de seksuele opwinding en is een orgasme krijgen veel moeilijker.

4. Medicijnen

Sommige medicijnen zorgen voor een lager libido. Antidepressiva zijn een bekend voorbeeld (ook de depressie zelf zorgt ervoor dat het libido zakt). Maar ook medicijnen tegen een hoge bloeddruk of allergieën kunnen de lust afremmen. Praat erover met je arts en kijk wat mogelijke oplossingen zijn.

5. Negatief zelfbeeld

Een domper voor je seksleven kan het beeld zijn dat je hebt van je eigen lichaam. Als je je bijvoorbeeld schaamt voor een bepaald uiterlijk kenmerk, dan durf je je waarschijnlijk niet goed te laten gaan tijdens het vrijen.

6. Erectieproblemen

Erectieproblemen duiden vaak niet op een gebrek aan lust, maar hebben vaak een medische oorzaak. Mannen die ermee kampen zijn soms zo bang om te falen, dat ze er gewoon niet meer aan durven beginnen. Testosteron verhoogt het libido. Als mannen wat ouder worden, daalt hun testosterongehalte echter licht. Dat geeft niet altijd libidoproblemen, maar het kan wel.

7. Menopauze

De lichamelijke veranderingen die een vrouw ondergaat rond de menopauze - vaginale droogheid en pijn - kunnen seks soms minder aangenaam maken. Belangrijk om hierover te praten met bijvoorbeeld de huisarts. Er zijn vaak goede oplossingen voor deze belemmeringen.

Gerelateerd

4 Mythes over seks

4 Mythes over seks

Seks is een veel besproken onderwerp, maar tegelijkertijd is het ook bij veel mensen een taboe. Daardoor ontstaan missconcepties heel gemakkelijk. Dus wat zijn nou echt mythes als het gaat over seks?

Lees meer