Gerard van Vliet kijkt vooruit

Gerard is de founder van 111. Hij houdt zich al tientallen jaren bezig met techniek en gezondheid. Als initiatiefnemer van 111 combineert hij de twee tot een uniek preventieplatform. Want daar draait het in de kern allemaal om: voorkomen is beter dan genezen.

 Waarom vind jij preventie zo belangrijk?

‘Beter voorkomen dan genezen’, het zegt het al. Boven het feit dat de kosten van de zorg uit de pan rijzen en we steeds meer handjes tekortkomen, voorkomt tijdige signalering van mogelijke gezondheidsproblemen heel veel persoonlijke ellende. Ons lichaam weet al lang dat er iets mis is als wij het zelf nog niet doorhebben. Meten is weten!

Ben jij altijd al iemand geweest die (ver) vooruit kijkt?

Ik schreef in 1996 het boek ‘Digitale Diarree, de nieuwe managers ziekte’, toen internet aan het begin stond. Daarin voorspelde ik de komst van de smartwatch, die we nu binnen 111 gebruiken om te meten wat er speelt.

Datzelfde geldt voor de macht van communities, die eigenlijk commonities moeten zijn. In commonities zijn de gelijkgestemde deelnemers in staat met hun collectieve wijsheid meer te bereiken dan de zogenaamde experts.

Ook gaf ik aan dat de snelheid van verbindingen ervoor zou zorgen dat content doorslaggevend zou zijn, met een hoofdrol voor een betrouwbare, onafhankelijke redactie, om fake news te voorkomen.

Grootste waarschuwing was voor de ‘Innovaatziekte’. Verstopte communicatie- en managementkanalen binnen een bedrijf, die verhinderen dat er verandering en vernieuwing plaatsvindt.

Als je nu vooruitkijkt in de tijd, laten we zeggen 2030: wat hou je voor mogelijk?

Ik hou alles voor mogelijk. Technologisch kan er steeds meer, maar de aanvaarding daarvan is moeizaam en de belangen om het zo te houden als het is, zijn groot. De zorg staat erom bekend dat innovatie uiterst moeizaam is, behalve als het moet. Terwijl juist ‘moed’ de beslissende factor is. De moed om te veranderen, van ziekenzorg naar gezondheidszorg.

Wat moet er NU gebeuren om dat beeld de realiteit te maken?

Echte verandering vraagt om échte leiders in de politiek en in de zorg. In de politiek om te beslissen dat de koers verlegd moet worden naar preventie en de budgetten daarom -en daarvoor- anders verdelen. We hebben échte leiders in de zorg nodig, om het belang van de gewone Nederlander voorop te zetten in plaats van het eigen belang. Het gaat om LEGO in plaats van EGO: Leiders zonder allesbepalend EGO. Door het eigen belang opzij te zetten in de pharma, ziektekosten of de zorg zelf, wordt een preventieve toekomst snel échte realiteit.

Met 111 draag jij bij aan die toekomst. Waar haal je die energie vandaan?

Ik ben al mijn hele leven bezig met het realiseren van impact, sociaal-maatschappelijke veranderingen. Als vakbondsbestuurder, als actievoerder, als ondernemer, als bestuurder. Veranderingen beginnen bij de rebellen, de schelmen, de dwarsliggers. Als je de juiste timing hebt, en dat lijkt er nu op met het Covid spook, kun je ineens bergen verzetten. In plaats van 112 wordt het tijd voor 111!

Waar staat 111 in 2030?

In 2030 kun je dan standaard elk jaar jezelf laten doorlichten om te kijken waar je nog gezonder kunt worden. En daar m.b.v. High Tech en High Touch mee aan de slag gaan.

In 2030 nemen we ons immuunsysteem serieus en werken we aan maximale weerstand. Begrijpen we ook dat niet alleen bewegen en voeding relevant zijn daarvoor, maar ook slaap, doelen stellen, een goede sociale kring of je kind-zijn blijven beleven. Stoppen dus met fraaie, duimendikke nota’s en gaan DOEN!

Gerard van Vliet heeft een unieke ervaring met ‘gezondheid’. Maakte een informatieplan voor een Acadamisch Ziekenhuis, was docent ziekenhuismanagement, realiseerde een PG-zorginstelling, was medeoprichter van C3 (adviseurs en interim managers in de zorg), was eigenaar van High Five Health Promotion, moderator van menige workshop of seminar in de zorg. Hij is mede-eigenaar van Food2Smile (gezondere snacks en snoep) en RvC lid bij ABA Center (gedragsveranderingen, oa bij autistische kinderen). Gerard schreef een groot aantal boeken, onder anderen over vitaliteit, leiderschap, digitalisering en verandering.

Gerelateerd

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

Een filmscène: Een intens verdrietige vrouw eet een paar happen ijs uit een grote bak en haar tranen verdwijnen. Ze voelt zich even beter. Bart Keijser, microbioloog bij het TNO, onderzocht de wisselwerking tussen hersenen, darmen en voedsel.

Lees meer
5 eenvoudige manieren om minder te eten

5 eenvoudige manieren om minder te eten

‘De gerechten zijn te ingewikkeld, mijn partner wil het niet eten.’ Het valt vaak niet mee om een dieet vol te houden. De kilo’s die je kwijt was, zitten er binnen de kortste keren weer aan. Vijf eenvoudige manieren om minder te eten.

Lees meer