Een gezondere leefstijl: hoe begin je?

Goed. ‘Morgen ga ik het anders doen’, zeg je tegen jezelf. Maar hoe begin je? Hier een kleine checklist waarmee je een goede basis legt. Je verkleint bovendien de kans op ‘afhaken’ aanzienlijk.

Waar sta je en waar wil je naartoe

Heb je eerder pogingen gedaan om te werken aan een gezondere leefstijl? Als die mislukten, is het goed om bewust stil te staan bij wat er mis ging. Dan weet je waar je extra aandacht voor moet hebben. Of is dit de eerste keer? Bedenk hoe dan ook wat je anders wilt in je leven. Dat kan afvallen of meer bewegen zijn. Maar ook ‘minder stress’ of betere relaties kunnen doelen zijn. Het telt allemaal mee.

Stap voor stap

Een gezonde(re) leefstijl bereik je niet in een week of maand. Je zult eraan moeten wennen voordat het vast onderdeel van je leven is. Neem kleine stappen, is ons advies. Zeker als je aan meerdere aspecten wilt werken. Wil je bijvoorbeeld meer bewegen? Kijk dan eerst wat je leuk zou vinden, of wat je vaker zou willen doen en wanneer. Kortom: maak een plannetje en begin. Je zult zien dat het ook effect heeft op andere aspecten van je gezondheid. Uiteraard kun je prima tegelijkertijd aan je voedingspatroon werken, maar maak het niet te groot of te moeilijk.

Doe het zelf maar niet alleen

Je moet het zelf doen. Maar zonder hulp van je omgeving wordt het heel erg lastig. Schakel anderen in om je te steunen, om samen mee te sporten of gezonde recepten uit te proberen. Het omgekeerde is ook waar: vermijd mensen of situaties die je op het ‘verkeerde pad’ kunnen trekken. Praat met anderen over je ‘nieuwe leefstijl’. En schakel de hulp in van professionals. Bij 111 vind je die. Ze denken en kijken met je mee.

Ga door

Nieuwe gewoontes beklijven niet als je het af en toe doet. Dat is hetzelfde als niets doen. Dus plan je nieuwe gewoontes dagelijks in en houd je eraan. Heb je even een dip of lukt het door omstandigheden niet? Schakel dan hulp in.

Daarnaast is het goed om je te realiseren dat het tijd nodig heeft. Gemiddeld heb je 66 dagen nodig om een gewoonte aan te leren. De variatie is wel groot want het is afhankelijk van het soort gedrag dat je wilt veranderen. Iets simpels als na het ontbijt een glas water drinken, duurt zo’n 20 dagen voordat het echt in de routine zit.

Wees lief voor jezelf

Doorgaan dus. Maar als je een mindere dag hebt, wees dan niet te hard voor jezelf. De dag erna pak je het gewoon weer op. Heb vertrouwen en wees lief voor jezelf. Je ben al zo goed bezig en geeft niet op. Hoe meer je gewend bent aan je nieuwe leefstijl hoe makkelijker het wordt om na een ongezonde keuze weer een gezonde keuze te maken.

111 maakt het makkelijker voor je

Al deze zaken helpen je om een gezonder leven te leiden. Om lekker in je vel te zitten en gezond oud te worden. Maar je leefstijl aanpassen is pittig. 111 geeft je de steun en feedback die je nodig hebt, van mens én techniek. Samen met jou maken we na een nulmeting een gezond en haalbaar persoonlijk plan. Daarna volgt 24/7 zicht op je gezondheid. Zo ga je voor blijvende resultaten.

Jouw gezondheidsreis kan vandaag al beginnen door je aan te melden voor de 111Pilot!

Gerelateerd

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag ontstaat uit motieven die vanuit jezelf komen. Je doet iets bewust wel of niet. Op onbewust niveau vertoon je daarnaast ‘geconditioneerd’ gedrag, waarvoor je vroeger beloond werd. Maar draagt dat nu nog bij aan je gezondheid? 

Lees meer