Aandacht
Door Tamara Bongers

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd.

Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het gesprek als prettig hadden ervaren en dat het vertrouwd voelde; alsof ze mij al veel langer kenden. Het is een van de kernwaarden die ik als dokter heel belangrijk vind. Door de persoon tegenover je goede aandacht te geven en echt te luisteren kom je vaak dieper tot de kern. Het maakt het voor mij steeds weer leuk, want geen gesprek is hetzelfde. Ik probeer steeds te kijken wat belangrijk voor de deelnemer is en hoe dit in het breder plaatje van gezondheid te plaatsen. Zo kan het dus zijn dat ik zie dat iemand gewicht te veel is, maar dat we eerst focussen op een heel ander deel van iemands gezondheid. Als bijvoorbeeld stress een hele grote factor in iemands leven speelt, zullen bloeddruk en/ of gewicht soms ook verhoogd zijn, maar niet het hoofdprobleem. Er bestaat dus niet een onesize fits all benadering.
Gelukkig maar, op deze manier kan ik als dokter met een gezonde dosis nieuwsgierigheid samen met jou kijken waar in je leefstijl mogelijkheden liggen om te werken aan een gezondere leefstijl.
Niet alle vragen zijn direct te beantwoorden; soms moet een goede vraag juist resoneren en even blijven “knagen”. Dit is het voordeel van het bespreken van het Plan van Aandacht, dat altijd enkele dagen volgt nadat het eerste gesprek is geweest. Soms is het dus eerst een zaadje planten, waarna deelnemers na het volgende gesprek mee verder kunnen. Heel leuk is het om te zien dat deelnemers bij de eindevaluatie soms grote stappen hebben. Dit niet altijd alleen op de “harde parameters” zoals kilo´s, maar ook op kwaliteit van leven.
“Ik ben veel rustiger gaan slapen”, “ ik voel me niet meer zo gejaagd” of “ ik heb nu veel meer energie”; zomaar een greep uit de uitspraken die ik geregeld hoor van onze deelnemers. Doelen die door deelnemers zijn bereikt doordat er met aandacht naar hen werd geluisterd en zij er met aandacht mee aan de slag gingen.

En jij, wat doe jij met aandacht?

Tamara Bongers

Tamara Bongers

Tamara is medisch verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het ‘111’-project. Tamara Bongers, is werkzaam als klinisch geriater en tevens gepromoveerd in risicofactoren voor een arteriële trombose op jonge leeftijd.

Gerelateerd

Wat hebben we geleerd van de 111Pilot?

Wat hebben we geleerd van de 111Pilot?

Het afgelopen jaar hebben we ruim 100 mensen laten deelnemen aan de 111Pilot. Met deelnemers die na hun eigen Plan van Aandacht, daadwerkelijk aan de slag gingen met verbeteringen. Een wat ons betreft buitengewoon succesvolle Pilot. Niet...

Lees meer
Conversatie met jezelf

Conversatie met jezelf

Doe jij het wel eens? Jezelf kritisch bevragen? Terugkijken op bepaalde gebeurtenissen of situaties? Waarom heb je iets gedaan, of juist gelaten? Vaak leven we in de waan van de dag. Men is druk, druk, druk en tijd voor reflectie: “ nee...

Lees meer