Seks brengt je dichterbij elkaar

Lichamelijk bestaat er misschien weinig dat intiemer is dan seks hebben met een partner. Maar ook emotioneel brengt het partners dichter bij elkaar. Maakt niet uit hoe oud of jong je bent, als lichamen elkaar op een seksuele manier aanraken, reageren hormonen

Op elkaar afgestemd

Leuk om te weten dat tijdens seksuele activiteit dezelfde hersendelen actief zijn als bij gevoelens van liefde. Liefde en seks vertonen, neurologisch gezien, overeenkomsten. Maar er is natuurlijk ook een belangrijk verschil want gevoelens van seksueel verlangen én de vervulling daarvan, vallen niet per se samen met liefde.

Napraten

Als de seksuele ‘ontmoeting’ fijn is en je even heel dichtbij elkaar komt, wordt er oxytocine aangemaakt wat voor een heerlijk gevoel van verbondenheid zorgt. Dat is na de vrijpartij niet meteen weg. Vaak ‘gloei’ en praat je dan samen nog na. Het is de ideale gelegenheid voor openhartige onthullingen of lieve woorden. Het wordt ook wel de seksuele afterglow genoemd; de gelukzalige gevoelens na seksuele activiteit. Een warm, donzig gevoel na een vrijpartij.

Gerelateerd

4 Mythes over seks

4 Mythes over seks

Seks is een veel besproken onderwerp, maar tegelijkertijd is het ook bij veel mensen een taboe. Daardoor ontstaan missconcepties heel gemakkelijk. Dus wat zijn nou echt mythes als het gaat over seks?

Lees meer