Dat je je na een wandeling vaak goed voelt, is geen toeval. Wandelen heeft grote invloed op je geestelijke toestand. Zelfs een ommetje van tien minuten kan al effect hebben op je stemming, angstgevoelens en zelfs een depressie. Maar ook op de cognitieve functies heeft wandelen een positief effect, het vermogen om problemen op te lossen bijvoorbeeld.
De positieve effecten op je geestelijke gezondheid zijn deels te verklaren door de aanmaak van endorfines in je lichaam. Deze worden ook wel gelukshormonen genoemd. Ze werken als een soort pijnstiller in je hersenen en verminderen daardoor stress. Met alle positieve gevolgen van dien.
Reptielenbrein
Daarnaast is het positieve effect te verklaren door de werking van de amygdala. Dit zogenoemde reptielenbrein is betrokken bij je basisemoties, zoals stress en angst. Een wandeling draagt bij aan het kalmeren van de amygdala, waardoor angst en stress verminderen. Volgens psychologen gebeurt dit al na 10 minuten wandelen.
Je gelukkig voelen
En na 20 minuten wandelen, maakt je lichaam al endorfines aan. Deze gelukshormonen verminderen stress, waardoor er ruimte ontstaat voor geluk. Dat verklaart ook waarom mensen vaak uitgelaten terugkomen van een ommetje.
‘Langer’ lontje
Een ander effect van de endorfines en dus verminderde stress, is dat je vaak minder last hebt opvliegendheid, ofwel het ‘korte lontje’. Wie regelmatig wandelt, heeft hier dan ook vaak minder last van dan iemand die niet beweegt.
Meer weerstand
Ook je weerstand heeft baat bij wandelen. Stress heeft namelijk een negatief effect op je weerstand. Ook hier geldt, hoe regelmatiger je een wandeling maakt, hoe beter je je weerstand op peil houdt.
Problemen oplossen
Waarschijnlijk heb je het wel eens meegemaakt. Je komt ergens niet uit, maar als je dan een wandeling maakt, of een fietstochtje, valt ineens het kwartje. Je hebt het probleem opgelost. Ook dit is geen toeval. Door het wandelen verlaagt het stressniveau in je hersenen en vergroot je je probleemoplossend vermogen.
Beslissingen nemen
Als je het overzicht kwijt bent of als je het ineens echt niet meer ziet, kan dat ook een gevolg van stress zijn. Het nemen van een beslissing of een eenvoudige keuze kost dan veel moeite en kan je zelfs angstig maken. Door in de natuur te wandelen, kalmeert je amygdala, het reptielenbrein. Dat geeft ruimte in je hoofd, waardoor de rust kan terugkeren. Vaak lukt het dan wél om een beslissing te nemen.
Angstaanvallen voorkomen
Het is zelfs mogelijk om door te wandelen angstaanvallen te voorkomen. Door een wandeling wordt het cortisol-gehalte in je bloed verlaagd. Dit hormoon veroorzaakt stress, vandaar de bijnaam stresshormoon. En stress is een aanjager van angst. Dus meer wandelen, kan je minder angst opleveren.
Depressie verlichten
Wie lijdt aan een depressie, kan veel baat hebben bij een dagelijkse wandeling. Het kan de symptonen verlagen met 36%. Erik Scherder hoogleraar klinische neuropsychologie aan de Vrije Universiteit stelt: ‘Als je gaat lopen, activeer je […] delen van het brein die remmend werken op gebieden die zorgen voor negativiteit, stress en je niet lekker voelen. Hierdoor heb je meer controle over je emoties, zoals somberheid en angst.’
Minstens een half uur
Scherder benadrukt dat je minstens een half uur per dag aan één stuk moet wandelen voor een positief effect: ‘Ga dus niet voor 6 x 5 minuten. Want de chemische huishouding in je brein en de stofjes die zorgen voor vaatverwijding hebben tijd nodig om op gang te komen. Als je minder dan dertig minuten loopt, is het positieve effect minder groot.’
Depressie voorkomen
Wie wekelijks drie keer of meer 45-60 minuten in de natuur wandelt, kan daarmee zelfs een depressie voorkomen. Uit onderzoek blijkt dat actieve mensen 30% minder kans hebben om depressief te worden.
Beter slapen
Goed uitrusten is essentieel voor het voorkomen van stress en het verwerken van spanningen. Een stevige wandeling kan daaraan bijdragen. Enerzijds omdat het gewoon vermoeiend is, anderzijds omdat het je hoofd leeg maakt.
Ga lunchwandelen!
Een laagdrempelige vorm van wandelen is het zogenoemde lunchwandelen. Broodjes mee en even lekker de buitenlucht in met je collega’s. Maar let wel op, want als je collega zijn of haar problemen bij je neerlegt en dit is ook nog eens éénrichtingsverkeer, dan is het juist inspannend voor je hersenen. Af en toe alleen lunchwandelen, is dan een beter idee.
Daag je hersenen uit!
Je kunt je hersenen extra uitdagen door te wandelen op een ruwe, oneffen ondergrond. Omdat je dan zo moet opletten, kun je nergens aan denken dan ‘niet struikelen’. En dat is nou juist waardoor je rust in je hoofd creëert. En rust geeft ruimte.
Bronnen: Om de content op Preventieplatform 111 feitelijk te onderbouwen, raadpleegt 111 uitsluitend kwalitatieve bronnen, wetenschappelijke studies en de eigen 111 experts.