Wat is jouw beweeg-identiteit?

Belangrijke pijlers voor gezondheid zijn ons voedingspatroon, niet te veel stress en voldoende bewegen. Een veelgehoorde misvatting over bewegen, is dat je naar een sportschool moet. Maar ja, niet iedereen vindt dat leuk. Er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze een hekel hebben aan sporten. Maar wat verstaan ze hieronder? Gaat dat over hardlopen, over zweten en zwoegen in de sportschool? Bewegen omvat zoveel meer dan dat!

Hoeveel moet je bewegen?

Er is veel onderzoek gedaan naar hoeveel we moeten bewegen om gezond te blijven. De norm, gesteld door de Gezondheidsraad, is nu 150 minuten per week. Dit is niet gespecificeerd per dag; wel wordt er geadviseerd dit op matig intensief niveau te doen. Dat wil zeggen dat je ademhaling gaat versnellen. Je zet hiermee je cardiovasculaire systeem aan. Daarnaast wordt 2x per week spier- en bot verstevigende activiteiten geadviseerd. Dit zijn activiteiten waarbij het lichaam met het eigen gewicht wordt belast, zoals springen, traplopen, wandelen, fietsen of zwemmen, hardlopen of dansen. Spier verstevigende activiteiten zijn er om het uithoudingsvermogen en de kracht van de spieren te verbeteren. Interessant is ook dat voor de personen die van een nagenoeg zittend bestaan gaan bewegen, de winst groter is dan voor mensen die van mild-bewegen naar meer-bewegen gaan. Er lijkt dus ook een soort ‘plafond’ te zijn.

Maar meer bewegen levert sowieso gezondheidswinst op. Dat kan bestaan uit fitheid, verminderde kans op hart en vaatziekten, beter uithoudingsvermogen, maar ook gewichtsreductie of een strakker figuur.

Waar loop jij warm voor?

Er zijn manieren om te ontdekken wat bij jou past en in welke vormen van beweging je wel plezier in hebt. Zelf heb ik via aspiration map (www.mywellness.com) eens gekeken welke aspecten van bewegen het belangrijkst zijn voor mij. Hierbij had ik zelf ‘fun’ aangegeven. Het moet voor mij vooral leuk zijn en het liefst interactie met anderen hebben. Voor anderen kan het betekenen dat zijn ‘in vorm blijven’, (spier)kracht opbouwen of juist ter ondersteuning van de balans tussen in- en ontspannen. Voordat je dus aan iets begint, helpt het om te weten wat voor jou een belangrijke drijfveer is. Er zijn verschillende sites om jouw ‘beweegidentiteit’ te bekijken.

Zodra je dit weet, kun je bekijken welke vorm van bewegen daarbij past. Je kunt je voorstellen dat als je alleen lekker in beweging wilt zijn om je welzijn te bevorderen, je niet per se tot een maximale hartslag hoeft te komen, maar dat je met een mooie dagelijkse wandeling dat doel al bereikt. Weer anderen werken graag in de tuin, waarbij ze ongemerkt toch ook best veel bewegen. Ook dansen op fijne muziek is ‘bewegen’. Muziek is hierbij nog een aparte categorie, want naast dat je lichamelijk actief bent, zorgt muziek er ook voor dat je ontspant en je hoofd leegmaakt. Een extra pluspunt dus.

Hoeveel energie verbrand je met gewone activiteiten?

De ene activiteit is uiteraard de andere niet. Kijk eens in de tabel hieronder om te zien hoeveel energie er wordt verbrand met dagelijkse activiteiten. De MET-waarde is de eenheid die aangeeft hoeveel energie je verbrandt t.o.v. de energie die je verbrandt in rust. Om te weten hoeveel calorieën je verbrandt met bepaalde sporten, verwijs ik naar het internet waar je (zoek op ‘MET sport’) kunt terugvinden hoeveel dat voor jouw specifieke sport betekent.

Daarnaast zijn er ook handige hulpmiddelen zoals ‘de beweegcirkel’ die inzicht geven in wat iemand op een dag aan beweging heeft en hoe je op een speelse manier je beweging al kunt uitbreiden. Zonder direct een sportschool abonnement te hoeven nemen.

Gerelateerd