Voorspel is (meer dan) voorpret

Vergelijk het met het plannen van een vakantie: je bekijkt waar je heen wilt gaan, wat je mee wilt nemen en zoekt uit wat je daar allemaal voor leuke dingen kunt doen. Dat is bijna even leuk als de reis zelf en zorgt ervoor dat je veel zin hebt om te gaan. Voorpret dus.

Zo werkt het ook met seks. Voorspel bereid je voor op het genot dat komen gaat, waardoor je er extra van kunt genieten. Dat lijkt vooral te gelden voor vrouwen, die doorgaans meer tijd nodig hebben. Maar gemiddeld hebben mensen – van welk gender dan ook – behoefte aan zo’n 19 minuten voorspel.

Het voorspel heeft zowel een emotioneel als een fysiek effect. Fysiek zorgt het ervoor dat de vagina vochtig en de penis stijf wordt. Maar zoenen, aanrakingen en andere vormen van voorspel zorgen er óók voor dat er hormonen vrijkomen die het verlangen naar intimiteit stimuleren. En hoe meer verlangen, hoe groter het genot als dat wordt bereikt.

Wat tips voor een fijn voorspel

Wat je lekker vindt voor en tijdens de seks, verschilt natuurlijk per persoon. Algemene tips zijn dus lastig te geven, maar we doen graag wat suggesties.

Over voorpret gesproken: vertel de ander wat je graag wilt dat hij/zij/hen met of bij je gaat doen (of andersom). Iedereen die een béétje visueel ingesteld is, is daar aardig vatbaar voor – en je brengt jezelf ook meteen in de stemming.

Het fijne is dat experimenteren altijd goed is – zo lang je het beiden willen, natuurlijk. Van tepels en lippen weten we het wel, maar er zijn nog veel meer erogene zones, afhankelijk van het individu natuurlijk.

Niet alleen de plekken op het lichaam zijn iets om mee te experimenteren, maar ook de manieren van aanraken. Vind je het fijn om licht aangeraakt te worden, of juist stevig te worden gemasseerd? Naast aanraking kun je ook met andere zintuigen experimenteren zoals ijsklontjes, geuroliën of elkaar lekkere hapjes geven (en wat je daar nog meer mee kunt doen).

Neem alsjeblieft de tijd. Die 19 minuten is niet voor niets een gemiddelde; langer kan nog veel beter zijn. Doe niet meteen alles uit maar bouw de spanning een beetje op. Dat kan heel verleidelijk zijn.

Weleens gedacht aan muziek tijdens de seks? Hardrock of carnavalskrakers komen misschien niet helemaal tot hun recht in de slaapkamer, maar rustige zwoele muziek kan de sfeer er goed in brengen.

Gerelateerd

4 Mythes over seks

4 Mythes over seks

Seks is een veel besproken onderwerp, maar tegelijkertijd is het ook bij veel mensen een taboe. Daardoor ontstaan missconcepties heel gemakkelijk. Dus wat zijn nou echt mythes als het gaat over seks?

Lees meer