The internet of … Bodies!
Door Redactie 111

Het duurt niet lang meer of we hebben slimme pillen of implantaten in ons lijf. Of chips onder onze huid waarmee we van alles kunnen bedienen. Dat is ‘The Internet of Bodies’. Geen toekomstmuziek. Het is er al. Meestal nog niet IN ons lijf maar wel direct gekoppeld.

Risico’s

Wie heeft er tegenwoordig géén device of app die gekoppeld is aan je lijf en je persoonlijke data. The Internet of Things heeft al de nodige risico’s blootgelegd. Alles kan gehackt worden. Dat kan dus ook een gevaar zijn bij The Internet of Bodies. Veiligheid en privacy zijn essentiële aandachtspunten.

Moeten we daarom aarzelen?

Niet volgens Tamara Banbury; Ph.D. graduate student en onderzoeker op het gebied van Technologie & Cultuur in Ontario.

“We don’t want to be looking back 20 years from now and saying, ‘Wow, we really should have set the bar here on these technologies,’” We moeten er juist nu mee aan de gang, nu de risico’s en afhankelijkheid nog te overzien zijn, is haar stelling. Als we tenminste de grote medische en gezondheidsvoordelen ervan willen kunnen benutten.

Maar wat IS het precies?

De onderzoekers bij het Amerikaanse Rand beschrijven het zo:

“The Internet of Bodies includes any device that collects health or biometric information, or alters human function in some way.”

Het gaat over elke vorm van technologie waarbij informatie doorgestuurd wordt via het internet, direct of indirect door tussenkomst van een ander device zoals een smartphone.

Voorbeelden

Voorbeelden zijn fitness trackers, electronische health records. Of de kunstmatige pancreas die diabetici gaat helpen hun bloedsuikerspiegel te managen. Hersen implantaten die het fantoom syndroom na amputaties kunnen verhelpen. Slimme stents die zichzelf controleren op bloedpropjes. Er zijn al implantaten om het gehoor te herstellen en binnen afzienbare tijd is het mogelijk om ook het zicht te herstellen.

Het gaat de zorg op positieve wijze op zijn kop zetten

De impact die het gaat hebben op ons zorgsysteem zal revolutionair zijn. Slimme stents of de kunstmatige pancreas zullen veel mensen gaan redden. Maar de grootste winst zit misschien nog wel in de data.  Al die devices brengen een schat aan kennis naar boven over wat ons gezond houdt en wat ons ziek maakt. Dankzij die data en kennis zullen we beter begrijpen welke publieke gezondheidsinterventies een lange termijn effect opleveren. Artsen kunnen vroege ziekte- of risico signalen opvangen en preventieve zorg verlenen. Ziekenhuizen kunnen de behandeling van patiënten vele malen preciezer afstemmen.

En het zal de zorgkosten alles bij elkaar met miljarden naar beneden brengen.

Gepasseerd station afbeelding cyborg

Tamara Banbury heeft haar blik op de toekomst gericht. Om te beginnen als onderzoeker, maar ook in haar persoonlijke leven als vrijwillige ‘cyborg’ met reeds twee microchips onder de huid van haar handen.

Of dat eng is? “We zien de toekomst voor ons als één grote smartmachine. Maar het is een geleidelijk proces. Daarom moeten we nu al bewuste keuzes maken in welke stappen we willen zetten en welke niet.  En als mensen me vragen of ik niet bang ben dat ik mijn privacy opgeef of dat ‘ze’ weten waar ik ben, dan kan ik alleen maar zeggen: Kijk, hier is mijn smartphone en daar is die van jou. Dus is dat niet een gepasseerd station?!”

 

Bron:
Are We Ready for the Internet of Bodies? 

*Rand: The RAND Corporation is a nonprofit institution that helps improve policy and decisionmaking through research and analysis. For seven decades, RAND has used rigorous, fact-based research and analysis to help individuals, families, and communities throughout the world be safer and more secure, healthier and more prosperous.

Gerelateerd

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

TNO: “Stress verandert je eetpatroon”

Een filmscène: Een intens verdrietige vrouw eet een paar happen ijs uit een grote bak en haar tranen verdwijnen. Ze voelt zich even beter. Bart Keijser, microbioloog bij het TNO, onderzocht de wisselwerking tussen hersenen, darmen en voedsel.

Lees meer
5 eenvoudige manieren om minder te eten

5 eenvoudige manieren om minder te eten

‘De gerechten zijn te ingewikkeld, mijn partner wil het niet eten.’ Het valt vaak niet mee om een dieet vol te houden. De kilo’s die je kwijt was, zitten er binnen de kortste keren weer aan. Vijf eenvoudige manieren om minder te eten.

Lees meer
Ik heb al een App

Ik heb al een App

Ik heb al gegeven! Herken je die kreet nog? Van die tijd dat er aan de deur en op straat werd gecollecteerd en je het zat was voor de zoveelste keer te worden aangesproken? De...

Lees meer