Preventie staat of valt met ‘sociaal’

Uit de pilots die 111 de afgelopen 2 jaar heeft uitgevoerd blijkt nadrukkelijk dat vooral sociale factoren het succes bepalen van een gezonde leefstijl. Ze dragen niet alleen bij aan het ontstaan van een slechte leefstijl. Ze zijn ook de belemmerende factor als mensen stappen willen nemen naar een gezondere leefstijl.

Sociale steun is essentieel

Slecht slapen en te veel stress zijn de grootste veroorzakers van ziekteverzuim. Ze blijken vaak geworteld te zijn in ongunstige sociale factoren. Zoals relatieproblemen, mot op het werk, burenruzie, dwarsliggende kinderen of eenzaamheid.

Maar ook stappen naar verbetering van de leefstijl worden erdoor belemmerd. Steun van de omgeving is essentieel om stappen naar ‘beter’ te realiseren. De eigen partner, familie, vrienden, collega’s, ze kunnen je net dat extra stapje laten nemen naar succes.

Weggegooid geld?

De betekenis van deze constatering is verstrekkend. Goede voornemens sneuvelen al snel zonder deze sociale steun. Campagnes om meer te bewegen en gezonder te eten gaan hun doel voorbij. Zonde van het geld.

Ook voor de 111 programma’s veelbetekenend. “We kiezen in overleg met de deelnemer de meest effectieve vorm van begeleiding. Dat kan een 2-maandelijkse afspraak zijn, een wekelijks whatsapp bericht of intensieve coaching. Tussentijds kijken we of dat goede keuzen zijn en stellen het zo nodig bij.”, licht Gerard van Vliet, Founder van 111, toe.

Gerelateerd

112 krijgt hulp van 111

112 krijgt hulp van 111

112 krijgt hulp van 111 Vanaf nu heeft gezondheidspreventie in Nederland een eigen herkenbaar nummer: 111. Met 111.nl is er een plek in Nederland waar consumenten en ondernemers...

Lees meer