Pasen gaat over samenzijn. Ook nu.
Door Maria Menger

We kunnen Pasen dit jaar niet doorbrengen met familie of vrienden zoals we gewend zijn. Een grote gedekte paastafel zit er niet in. Maar er zijn gelukkig alternatieven.

We zijn sociale wezens, we hebben een man, vrouw, kinderen, ouders, zussen, broers, vrienden, collega’s, buren. We zijn graag in nauw contact met anderen. Met Pasen voor de deur, worden we wederom geconfronteerd met het feit dat we dit niet zo kunt vieren als we zouden willen, zoals we gewend waren.
Dit tweede corona jaar op rij valt de meeste mensen zwaar en zelfs zwaarder. Reden te meer om er wel voor elkaar te zijn!

Ook nu genieten van Pasen

Je kunt misschien genieten van vrij zijn, de eerste bloei van de natuur en met een frisse blik kijken naar wat het komende jaar je kan gaan brengen. Hoe je in verbinding kunt zijn en blijven, wat je kunt betekenen voor een ander.

Het niet kunnen genieten van fysiek samenzijn maakt ons nog bewuster hoe belangrijk het is om in verbinding te zijn. We hebben intussen het videobellen meer omarmd maar het kan nooit het fysieke contact met de ander vervangen.
Gelukkig hebben we ‘online’ leren verbinden met anderen en hebben we ons arsenaal aan contactmogelijkheden verbreed. Dit pakt in de meeste gevallen toch positiever uit dan vooraf gedacht.

Uit het oog is zeker niet uit het hart

Je kunt ook op andere manieren oog hebben voor je dierbaren en hen oprechte aandacht schenken. En voel het verschil. Bijvoorbeeld door bij dierbaren een ontbijt- of lunchmandje op de stoep te zetten of te laten bezorgen. In plaats van het samen op te eten, kunnen ze er in hun eigen huis genieten. En genieten van de aandacht die je hiermee geeft.
En wat zouden zij blij zijn met een voorjaarsboeket in kleuren die je met aandacht hebt uitgezocht. Ook voor dat ene familielid of vriend die nooit ergens om vraagt maar er wel veel behoefte aan heeft. Zo schuiven we juist in deze bijzondere tijd op van ‘IK’ naar meer ‘WIJ’!

Ter inspiratie

We hebben nog enkele tips die je mogelijk op een idee brengen tijdens Pasen of andere momenten:

 

  • Neem deze dagen alle tijd voor je ontbijt, een vers gekookt eitje, geniet bewust van verse jus d’orange, lekkere luxe broodjes en van beleg op mooie bordjes geserveerd. Ook als je alleen woont.
  • Of blijf je liever iets langer in bed? Maak er dan een fijne paasbrunch van in je paasbeste pyjama, of met anderen via een online verbinding. Zo lijkt het alsof je toch samen aan tafel zit.
  • Als je (kleine of klein-) kinderen hebt doe je het vast al: samen (kan ook online) kunstwerkjes maken van eieren. Heb je geen kinderen (of niet in de buurt); doe een ‘schilderworkshop’ met vrienden, met buren. Wie maakt de meest bijzondere? Schilder de eitjes, beplak ze met stickers, of … Teken de mooiste tulp
  • Verstop ze, zoek ze. Dat is dikke pret. Ook voor volwassenen. Daar heb je niet per se kinderen voor nodig. Wees zelf maar dat kind.
  • Of maak ieder een grappige tekening met een inspirerende, vrolijke tekst en hang deze 1e Paasdag ’s ochtends vroeg op verschillende plekken in je huis of op je balkon, of kies een moment om alle tekeningen online te delen met vrienden of familie.
  • Zet een quizje in elkaar met vragen. Bijvoorbeeld met het thema ‘Lente’ en speel deze (online) met partner, gezin, familie, buren of vrienden.
  • Spreek met iemand af om de de ingrediënten te kopen voor een heerlijk bananenbrood met noten, bak tegelijktijdig, gezellig vanuit eigen keuken.
  • Bezoek samen een museum of expositie en inspireer elkaar via https://artsandculture.google.com/

Hoe dan ook: ‘Pluk de Paasdagen’. Maak er een fijne tijd van!

Juist als je gezond wilt zijn en wilt werken aan een gezond leefstijl is het van belang dat je een fijne omgeving hebt die jou de juiste hintjes en support geeft in wat jij nastreeft. Anderen kunnen jou steunen in de keuzes die jij wilt maken. Samen kun je ervoor kiezen om oude patronen te doorbreken die voor jou niet meer werken, omdat je anders wil.
Zoek die mensen op die begrijpen waar jij naartoe wilt, die je motiveren en positief kritisch zijn. Juist omdat zij als geen ander weten belangrijk dit voor jou is. 111 is onderdeel van de omgeving waar je dit vindt. Samen sta je stevig.

Maria Menger

Maria Menger

Maria is psycholoog en haar passie is om echt een verschil te maken, voor zowel mens als organisatie. Vitaliteit, een positieve mindset en preventieve zorg zijn belangrijke schakels in haar werkwijze en aanpak.

Gerelateerd

Conversatie met jezelf

Conversatie met jezelf

Doe jij het wel eens? Jezelf kritisch bevragen? Terugkijken op bepaalde gebeurtenissen of situaties? Waarom heb je iets gedaan, of juist gelaten? Vaak leven we in de waan van de...

Lees meer
Aandacht

Aandacht

De pilot van 111 ligt alweer even achter ons. Met plezier kijk ik terug naar de vele gesprekken die ik met deelnemers heb gevoerd. Vaak kreeg ik terug van deelnemers dat ze het...

Lees meer