Op je paasbest
Door Redactie 111

Op Goede Vrijdag wordt de dood van Jezus herdacht. Met Pasen wordt zijn wederopstanding gevierd. Pasen is voor de meeste mensen inmiddels het feest van lente en nieuw leven. En het is een echt familiefeest geworden met vergelijkbare ingrediënten als het Kerstfeest.

Lente!

Het is geen toeval dat het in de lente wordt gevierd. In de lente komt de natuur weer tot leven. En het is ook de tijd van Pesach, het joodse feest om de vlucht van het joodse volk uit Egypte te vieren.

Waar komen die eieren vandaan?

Sommige aspecten van Pasen lijken op Kerstmis. In de huiskamer kan een paasboom staan. En we eten extra luxe en lekker. En samen met familie of vrienden. Hoewel dat in deze tijd lastiger is, helaas.

Versierde eieren horen wèl speciaal bij Pasen. Ze staan voor nieuw leven en vruchtbaarheid. Soms zijn ze verstopt en soms brengt de paashaas ze langs. Want die wil na de lange winter wel weer even lekker rondrennen.

Op je paasbest

Trek je mooiste pak maar aan. De uitdrukking ‘op zijn paasbest’ voert terug op het katholieke gebruik van ‘ter communie gaan’, zonden biechten, en wel met Pasen. Tijdens de paasmis werd gewoonlijk niet alleen het innerlijk, maar ook het uiterlijk in het nieuw gestoken. De voorjaarsschoonmaak zal hier ook wel mee te maken hebben gehad. Alles schoon en afgestoft. Op naar de zomer.

En wat ga je eten?

De supermarkten liggen vol met luxe rollades, paasstollen en chocolade eitjes. Twee dagen lang kunnen we ons weer tegoed doen aan al die lekkernijen. Niet alleen tijdens het diner, zoals met Kerst, maar ook bij het ontbijt en de lunch. Oefff….dat wordt aankomen. Maar dat hoeft niet!

Kijk eens op de website Gezond aan Tafel. Daar vind je lekker én gezonde recepten van experts. Om je vingers bij af te likken. Wil je verder zoeken? Toets ‘gezonde paasrecepten’ in, en er gaat een wereld voor je open.

Denk maar zo: Fijn dat lekker zo gezond kan zijn!

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer