Meten is goed (maar techniek is niet alles)
Meten is weten, zeggen wij altijd. Dankzij diverse smart devices en de 111App weet je als 111 deelnemer altijd hoe het met je gaat. Maar zitten er ook keerzijdes aan al die techniek? CTO van 111.NL, Beat Nideröst vertelt in dit interview over de voordelen van gezondheids devices en apps. Maar ook over de valkuilen.
Is het gebruik ervan echt al helemaal ingeburgerd?
We zijn er met zijn allen al aardig aan gewend geraakt om met meet apparatuur voor onze gezondheid om te gaan. De helft van de Nederlanders gebruikt één of meerdere gezondheidsapps. In de App Store en in de Play Store zijn inmiddels zo’n 500.000 gezondheidsapps te vinden.
Zijn die apps allemaal goed?
De kwaliteit is zeer wisselend. Dat is de keerzijde. Als een stappenteller honderd stappen ernaast zit, heeft dat geen gevolgen. Als je glucosewaarden niet goed zijn, wél. Een andere keerzijde is dat mensen allerlei apps naast elkaar gebruiken. Die communiceren vaak niet met elkaar. Het gevaar ontstaat dan dat je geen volledig beeld krijgt, of zelfs tegenstrijdige conclusies gepresenteerd krijgt.
Hoe zie je door de bomen het bos nog?
Door heel goed onderzoek te doen. En door voor jezelf helder te hebben wat je doel is. Dat is belangrijk voor iedere consument.
Voor 111.NL geldt dat uiteraard in nog grotere mate. State of the Art, dat moet het zijn. We willen niet dat onbetrouwbare metingen kunnen leiden tot onbetrouwbare adviezen. Natuurlijk werken wij niet met zieke mensen maar met gezonde mensen, die gezond willen blijven. Of nog gezonder willen worden. Maar ook dan is het je plicht om 100% verantwoord te werk te gaan.
Hoe pakt 111 dat aan?
We ontwikkelden onze eigen 111App. Hierdoor pas je al die metingen niet gefragmenteerd toe (appje hier, appje daar), maar ‘holistisch’. We kijken naar álle aspecten die een rol spelen in jouw gezondheid. ‘Jouw gezondheid’ ja. Want jij bent uniek, jij hebt jouw eigen uitdagingen en leefomstandigheden. Jouw persoonlijke doelen vormen dus de basis. En techniek draagt daaraan bij.
De data wordt gedeeld en er volgt feedback. Niet alleen via de 111App, ook het behandelteam geeft je persoonlijk feedback. Daarom werken wij met de beste professionals én met de beste apparatuur die er is, apparatuur met een internationaal keurmerk bovendien.
Kun je er ook teveel waarde aan hechten?
De techniek is ondersteunend maar, zoals ik al zei, het is niet ‘alles’. Er komt ook persoonlijke aandacht bij -van de arts, diëtist, psycholoog of bewegingstherapeut, afhankelijk van jouw doelen.
Wat ook heel belangrijk is, is dat je er niet obsessief mee bezig bent. De hele dag op je smartwatch kijken geeft meer stress dan goed voor je is. Ga er gedoseerd en gestructureerd mee om. Wij geven deelnemers daar ook heldere adviezen over.
Luisteren we zelf nog wel naar ons lichaam?
Dat is een heel goed punt. Je moet oppassen dat je je eigen opmerkzaamheid niet ‘uitzet’ of niet meer vertrouwt. Want natuurlijk voel je zelf ook wel aan dat je een pauze of een wandeling nodig hebt. Als waarnemer van ons eigen lichaam duiden we de signalen alleen niet altijd even goed. Of het komt nu even niet uit (“Later wel, nu nog even doorgaan”). Daarom is het goed om de techniek zijn werk te laten doen.
Maar nogmaals: je kunt het niet 100% ‘uitbesteden’. Vertrouwen in je eigen lichaam en ernaar luisteren, aangevuld met ondersteunende techniek en professionele persoonlijke feedback, daar gaat het om. Dat is de perfecte balans.