7 makkelijke tips om lekker en gezond te genieten
Door Redactie 111

De Lockdown betekent een versobering van de feestvreugde. We weten dat het moet. Toch willen we gezond genieten. Van elkaar, in kleine kring weliswaar, van een knusse sfeer en … van lekker eten. Niet ‘gewoon lekker’, maar ‘luxe-lekker’. Het hoort nu eenmaal bij het ritueel: met de kerstdagen eet je geen hutspot maar haute cuisine.

Ook als je je niet te buiten wilt gaat, kun je volop genieten. Het mag ook best iets meer zijn dan ‘normaal’. De kilo’s vliegen er echt niet alleen rondom de feestdagen aan! Toch kun je veel doen om tijdens deze dagen wat gedoseerd om te gaan met al dat lekkers.

7 Handige en makkelijke tips

  1. Het helpt al als je het uitgebreide eten beperkt tot de feestdagen en de overige dagen zo gewoon mogelijk eet.
  2. Sla geen maaltijden over om een gaatje vrij te houden voor het dessert van de avond. Je gaat hongerig aan tafel en eet juist meer dan je zou willen.
  3. Voor de inkopen is het handig om boodschappenlijstjes te maken en hier niet van af te wijken. Laat je niet verleiden door de kassakoopjes! Je koopt te veel, je eet te veel of je gooit te veel weg (ook niet de bedoeling).
  4. Tijdens de feestdagen wordt er vaak gekozen voor een alcoholische versnapering, wat prima kan natuurlijk, maar drink niet te veel. Drink op elk glas wijn een glas water. Dit zorgt voor vulling, waardoor je minder geneigd bent meer te nemen.
  5. Luister naar je lichaam. Of beter gezegd: anticipeer: als je voelt dat je bijna voldaan bent, stop dan met eten.
  6. Op zich wel een grappige uitdaging om van hutspot een sjiek diner te maken.
  7. Er zijn veel recepten te vinden voor gezonde gerechten. Lekker kan echt gezond zijn.

Presentatie doet veel met de beleving
Het ‘feestelijke’ zit niet alleen in de gerechten zelf maar ook in de vormgeving. Een kunstig gedekte tafel maakt alles nóg lekkerder. Wil je het gerecht extra feestelijk maken, garneer dan met besjes, kruiden of stukjes fruit. Maak er kunstwerkjes van. Je ‘proeft’ het verschil!

En blijf vooral genieten van deze dagen!

Af en toe iets lekkers dat minder gezond is, is echt niet erg. De kunst is om na deze dagen direct weer in je juiste eet- en leefpatroon te komen. Daarnaast is het natuurlijk heerlijk om een winterwandeling of fietstocht te maken. Desnoods even in je eentje. Of ga wat klusjes doen in huis, richt de woonkamer anders in; alle beweging is goed!

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer