Koester je Afweer
Door Redactie 111

Sinds corona wordt steeds vaker gesproken over het belang van een sterke afweer. In de trant van: geef je weerstand een boost want mensen met een ‘verminderde weerstand’ zijn extra kwetsbaar gebleken.

Altijd op scherp

Ons afweersysteem, ook weerstand of immuunsysteem genoemd, is het geheel aan mechanismen waarmee ons lichaam zich verdedigt tegen indringers.

Het staat altijd op scherp want we komen voortdurend in contact met micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten.

Het kan vastlopen

De cellen die hierbij een centrale rol spelen, zijn de immuuncellen. Die kunnen bijvoorbeeld antistoffen produceren tegen ongewenste indringers. Wanneer je ziek wordt zijn de randvoorwaarden voor een goed functionerend immuunsysteem blijkbaar niet optimaal en spreken we van een ‘verlaagde afweer’. Denk maar aan een motorblok. Je kunt de duurste motor hebben, maar als je die niet koestert en onderhoudt, is de kans groter dat hij gaat vastlopen.

We zijn ons nu extra bewust

Een goede gezondheid is een belangrijke voorwaarde om je immuunsysteem op peil te houden en jezelf beter te beschermen tegen ‘indringers’. Het is heel begrijpelijk dat we ons tegenwoordig dus extra bewust zijn van hoe gezond we leven en dat we gericht werken aan onze afweer door gezonder te eten en meer te bewegen.

Maar is dat genoeg? Bereik je daarmee een goede gezondheid?

Af en toe is zoiets als ‘nooit’

Gezond eten en genoeg bewegen, het is beide essentieel. Niet te verwarren met pilletjes of supplementen slikken. Ook niet met af en toe (een periode) door de buurt hollen.

Het gaat namelijk om het geheel aan factoren die maken dat je een gezonde lifestyle hebt, zoals niet roken, voldoende slapen, regelmatig bewegen, gezond eten, liefde in je leven, alcohol beperken en stress vermijden. En dat je geen dag overslaat.

Nou ja, bij wijze van spreken dan. Een gezonde levensstijl is immers een gewoonte, gebaseerd op een voortdurend bewustzijn, en die stuur je niet af en toe met vakantie. ‘Af en toe’ heeft geen effect.

Gerelateerd

Overgewicht of gezond gewicht?

Overgewicht of gezond gewicht?

Een streefgewicht bereiken valt vaak niet mee. Het daarna vasthouden is zo mogelijk nog lastiger. Voor veel mensen betekent het dat zij voortdurend op een negatieve manier bezig zijn met hun gewicht. Dat geeft ongezonde stress. Maar een streefgewicht is iets heel anders is dan een gezond gewicht. Dat is namelijk van veel factoren afhankelijk.

Lees meer
De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

De waarheid over de invloed van anderen op jouw gewicht

Niemand kan alles alleen, zeker niet als het gaat om het bereiken van een gezond gewicht. Jij kiest een andere weg, maar je uitzicht verandert niet. Anderen gaan door met hun eetgewoontes en de eettentjes om de hoek serveren nog steeds frites met mayonaise. Toch is het cruciaal om je omgeving te betrekken. Hoe doe je dat?

Lees meer