Koester je Afweer
Door Redactie 111
In deze wereldwijde coronacrisis, waar nog geen gerichte behandeling voor is, wordt steeds vaker gesproken en geschreven over het belang van een sterke afweer. In de trant van: geef je weerstand een boost tegen het virus want mensen met een ‘verminderde weerstand’ zijn extra kwetsbaar gebleken.

Altijd op scherp

Ons afweersysteem, ook weerstand of immuunsysteem genoemd, is het geheel aan mechanismen waarmee ons lichaam zich verdedigt tegen indringers.

Het staat altijd op scherp want we komen voortdurend in contact met micro-organismen zoals bacteriën, virussen, schimmels of parasieten.

Het kan vastlopen

De cellen die hierbij een centrale rol spelen, zijn de immuuncellen. Die kunnen bijvoorbeeld antistoffen produceren tegen ongewenste indringers. Wanneer je ziek wordt zijn de randvoorwaarden voor een goed functionerend immuunsysteem blijkbaar niet optimaal en spreken we van een ‘verlaagde afweer’. Denk maar aan een motorblok. Je kunt de duurste motor hebben, maar als je die niet koestert en onderhoudt, is de kans groter dat hij gaat vastlopen.

We zijn ons nu extra bewust

Een goede gezondheid is een belangrijke voorwaarde om je immuunsysteem op peil te houden en jezelf beter te beschermen tegen ‘indringers’. Het is heel begrijpelijk dat we ons tegenwoordig dus extra bewust zijn van hoe gezond we leven en dat we gericht werken aan onze afweer door gezonder te eten en meer te bewegen.

Maar is dat genoeg? Bereik je daarmee een goede gezondheid?

Af en toe is zoiets als ‘nooit’

Gezond eten en genoeg bewegen, het is beide essentieel. Niet te verwarren met pilletjes of supplementen slikken. Ook niet met af en toe (een periode) door de buurt hollen.

Het gaat namelijk om het geheel aan factoren die maken dat je een gezonde lifestyle hebt, zoals niet roken, voldoende slapen, regelmatig bewegen, gezond eten, liefde in je leven, alcohol beperken en stress vermijden. En dat je geen dag overslaat.

Nou ja, bij wijze van spreken dan. Een gezonde levensstijl is immers een gewoonte, gebaseerd op een voortdurend bewustzijn, en die stuur je niet af en toe met vakantie. ‘Af en toe’ heeft geen effect.

Gerelateerd

High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer
Ik én wij

Ik én wij

Decennialang ging het over ‘ik’. Met reden. Maar we sloegen door. Nu bewegen we weer richting ‘wij’. Wij zijn van de stroming: IK én WIJ. Ook met reden: het zorgt ervoor dat je gezondheidsreis zijn doel bereikt.

Lees meer
Van je vrienden moet je het hebben

Van je vrienden moet je het hebben

Uit veel onderzoeken blijkt dat goede vriendschappen bijdragen aan onze fysieke en geestelijke gezondheid. Tenminste, als het vrienden zijn die luisteren, niet meteen oordelen, je uitdagen en steunen met constructieve kritiek. En dan gaat het om Kwaliteit en niet kwantiteit. Familie is niet zo zeer van invloed en partners blijkbaar ook niet. Vrienden zonder eigen belang en die er 100 procent voor je zijn.

Lees meer