Kiezen voor gezond leven

Als je gezond wilt leven en gezond oud(er) wilt worden, dan is dat een bewuste keuze. Maar wat heb je nodig om die keuze ook werkelijk uit te kunnen voeren?

Niets is zo lastig als het veranderen van je gedrag, omdat je vaak al jaren gewend bent het op een bepaalde manier te doen. Je kunt je gedrag alleen maar veranderen als je dat zelf ook echt wilt en je hiervoor voldoende gemotiveerd bent. Vanuit intrinsieke motivatie (vanuit jezelf). Want als het van buitenaf komt (extrinsieke motivatie) houdt het vaak geen stand.

Sociale steun cruciaal

Bij gezondheid denken we vaak allereerst aan de conditie van ons lijf. Maar ook je mentale conditie en je sociale conditie blijken van grote invloed te zijn. 

Kunnen & Willen

Wat we denken is van grote invloed op wat we aankunnen. De menselijke ‘wil’ is vaak groter dan het ‘kunnen’. Je kent ongetwijfeld de verhalen van mensen die ineens veel meer kracht hebben, als er maar iets op het spel staat. Om maar te zwijgen van het bekende ‘placebo-effect’, waarbij je een nep-medicijn krijgt en jezelf kennelijk ‘beter’ denkt.

Jezelf ertoe kunnen zetten, de wil, de motivatie hebben om ervoor te gaan is vaak doorslaggevend.

Het is belangrijk dat je je bewust bent van je eigen verantwoordelijkheid. Alleen zo ben je in staat om zelf het veranderingsproces te sturen. Dat vraagt behalve geduld ook doorzettingsvermogen, waarbij een positief resultaat een extra stimulans is.

Holistisch

De GOUDEN combinatie van sociaal, mentaal en fysiek noemen we holistisch, ‘totaal’. De combi van de drie vormt de basis voor een optimale gezondheid, waarbij je in staat bent maximale weerstand op te bouwen én vast te houden. Alle drie dragen ze eraan bij.

Dat is de reden waarom we in de 111-aanpak alle drie zeer serieus nemen. Soms kan een betere sociale balans een positief effect hebben op je mentale positie en daarmee op je fysieke, omdat je meer zin hebt om ervoor te gaan. Gezonder zijn is dan een kwestie van ‘lekker in je vel zitten’.

Je Genen

Het is maximaal ‘maar’ 25% dat we last kunnen hebben van onze genetische afkomst. Voorouders die ons bijvoorbeeld gevoeliger hebben gemaakt voor diabetes. Maximaal 25%!

Dat betekent dat we minimaal 75% in eigen hand hebben en alleen onszelf de schuld kunnen geven als het fout zit. Zo hopeloos is het dus niet. Je kunt al snel winst boeken in de praktijk.

Gaan we voor ‘moet’ of ‘moed’?

Bij oud & nieuw, net als bij elk naderend bikini-seizoen, nemen we ons voor om weer eens flink te gaan werken aan ‘de lijn’. De sportschool wordt geboekt en na een maand voornemens worden we een trouwe donateur van de sportschool. Herken je dat?

Het heeft te maken met ‘moeten’. We hebben een grove hekel aan het woord ‘moet’. Daar word je ‘moe’ van. Pas als het ‘moed’ wordt, wordt het letterlijk en figuurlijk ‘beter’.

Dan is je mind-set, je motivatie, voldoende om ervoor te gaan. Vanuit een half-vol glas in plaats van een half-leeg glas.

Klein is heel fijn

Het goede nieuws: je hoeft vaak niet heel veel te doen om een verbetering te zien. Kleine stapjes kunnen al wonderen doen. Door je hoofdeinde van het bed iets hoger te zetten, waardoor je wat makkelijker ademt tijdens het slapen, vergroot je je slaapkwaliteit ineens enorm. Waardoor je overdag alerter bent.

Voor iedereen geldt: wees lief voor jezelf. Pak eerst de makkelijke gezondheidswinst, voordat je aan de moeilijke stappen begint.

Samen!

Jij maakt de keuze om voor jezelf te zorgen. Dat is stap 1. Bij de 111 CheckUp brengen we vervolgens in kaart waar je die gezondheidswinst het makkelijkst kunt halen en gaan we samen met jou aan de slag. Steeds kijkend waar JIJ sociaal, mentaal of fysiek staat, stellen we met jou de doelen en bewaken die samen. Gaandeweg leren we met elkaar wat voor jou haalbaar en mogelijk is en sturen desnoods bij.

Wedden dat er een kracht in je naar boven komt die je nooit had verwacht?

Gerelateerd

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag veranderen. Het kán!

Gedrag ontstaat uit motieven die vanuit jezelf komen. Je doet iets bewust wel of niet. Op onbewust niveau vertoon je daarnaast ‘geconditioneerd’ gedrag, waarvoor je vroeger beloond werd. Maar draagt dat nu nog bij aan je gezondheid? 

Lees meer