Inzicht in de 111Scan met Dr. Tamara Bongers

“Elke deelnemer aan de 111Scan heeft tot nu toe waardevolle inzichten en adviezen gekregen. Dit kan variëren van het aanpassen van een trainingsschema tot het inzien van het effect van zelfs een klein beetje alcohol op het slaappatroon. Voor velen was dit een echte eye-opener.”

Dr. Tamara Bongers, Chief Medical Officer van 111, combineert haar expertise als klinisch geriater met een passie voor preventie. Ze is gepromoveerd op het gebied van risicofactoren voor arteriële trombose en is een fervent voorstander van de preventieve kracht van een gezonde leefstijl. We spraken met haar over 111’s nieuwste innovatie: de 111Scan.

Wat meet de sensor van de 111Scan precies?
De sensor meet je hartslag en de tijd tussen opeenvolgende hartslagen, wat we hartslagvariabiliteit noemen.

En wat kan ik hiermee?
Hartslagvariabiliteit geeft inzicht in hoe goed iemand kan omgaan met stress en vervolgens weer kan ontspannen en opladen. Stress is een natuurlijk signaal dat je alert moet zijn. Echter, na een stressmoment zou je weer in een ontspannen toestand moeten komen. Als dit niet gebeurt, kan dat problemen veroorzaken. Een goede HRV duidt op veerkracht en het vermogen om goed met stress om te gaan.

Wat betekent dit voor de praktijk?
Met de HRV-meting kunnen we zien of je gedurende de dag en nacht “aan” of “uit” staat. Dit geeft inzicht in de balans tussen activiteiten en ontspanning in je dagelijkse routine. Het kan ook helpen bij het analyseren van je slaappatroon. Als je bijvoorbeeld je dag te vol plant met activiteiten, kan dit je slaap beïnvloeden. Op basis van deze inzichten kunnen we adviezen geven over hoe je je dag beter kunt indelen of hoe je je slaap kunt verbeteren.

Hoe noodzakelijk is het om een logboek bij te houden?
Door je dagelijkse activiteiten te koppelen aan de data van de sensor krijgen we een duidelijk beeld van je dag- en nachtritme. Dit helpt ons ook te begrijpen wat jou helpt te ontspannen. Soms zijn mensen zich niet eens bewust van wat hen echt helpt te ontspannen. Door dit inzichtelijk te maken, kun je deze ontspanningsmomenten bewuster in je dag inplannen.

Wat als ik al een gezonde levensstijl heb? Wat haal ik dan nog uit de scan?
Elke deelnemer aan de 111Scan heeft tot nu toe waardevolle inzichten en adviezen gekregen. Dit kan variëren van het aanpassen van een trainingsschema tot het inzien van het effect van zelfs een klein beetje alcohol op het slaappatroon. Voor velen was dit een echte eye-opener.

Wat krijg ik precies met de 111Scan?
De 111Scan biedt een diepgaand inzicht in je stress- en herstelbalans, het herstellend vermogen van je slaap en de effecten van je fysieke inspanningen op je gezondheid. We kijken ook naar mentaal welzijn met behulp van gevalideerde vragenlijsten en nemen voeding mee in onze analyse. Elk advies is concreet en op maat gemaakt, zodat je gemakkelijk stappen kunt zetten naar een gezondere levensstijl.

Met de 111Scan biedt Tamara en haar team bij 111 een innovatieve tool die mensen helpt om bewuster en gezonder te leven. Door inzicht te krijgen in hun eigen lichaam en levensstijl, kunnen mensen gerichte stappen zetten naar een betere gezondheid en welzijn.