In gesprek met internist Kaatje le Poole
Door Redactie 111

Kaatje le Poole werkt bij 111 als arts. Samen met het team van zorg- en leefstijlprofessionals begeleidt zij deelnemers op het medische vlak. Ook werkt zij mee aan de ontwikkeling van het 111 programma. Als internist heeft Kaatje veel ervaring met het begeleiden van mensen met chronische ziektes en de complicaties daarvan. Het maakt dat ze zich extra bewust is van de winst als je in een vroeg stadium aan je gezondheid werkt.

Preventie krijgt steeds meer aandacht. Hoe komt dat volgens jou?

Als zorgverleners zijn we er tot nu toe niet in geslaagd om een goed antwoord te geven op de golf van chronische ziektes waar we als maatschappij mee te maken hebben. We zijn druk bezig met het inzetten van medicijnen en inschatten welke risico’s mensen hebben, maar het helpt niet genoeg. De ziekten gaan er niet van over. Er is geen genezing.

Als er antwoorden te vinden zijn die kunnen helpen op weg naar genezing van chronische ziektes als obesitas en diabetes en alle complicaties daarbij, dan zijn we als dokters verplicht daar actief vorm aan te geven. En leefstijl geneeskunde biedt een aanpak gericht op de oorsprong van het probleem van chronische ziektes. En de preventie ervan. Dat maakt dat preventie toenemende aandacht krijgt. In mijn ogen verdient het dat ook.

Door de golf met Sars-COv2 infecties worden we nog eens extra geconfronteerd met hoe belangrijk het is om de epidemie van overgewicht en diabetes aan te pakken.

De aandacht voor preventie maakt mij bovendien enthousiast omdat het kan leiden tot meer mogelijkheden in termen van geld, tijd en ontwikkeling van expertise. Het biedt kansen voor grote groepen mensen en dat is precies waar ik op hoop.

Waarom geloof jij in 111?

Ik geloof erin dat als je mensen wilt helpen gezondheidswinst te boeken, je je niet alleen moet richten op de aanwezige chronische ziekten maar ook op risicofactoren daarop.

Verandering op dat vlak betekent vaak veranderingen in leefstijl: gezonder eten, meer bewegen, minder alcohol. Gedragsverandering dus. En dat is hard werken. Motiveren, terugvallen, juichen, kleine stapjes maken. Daar heb je een goed toegerust team voor nodig, met ervaring en kennis op álle gebieden van leefstijl: bewegen, slapen, eten, ontspannen en mentale gezondheid.

Daarnaast wil je iemand helpen door er te zijn, ze op de huid te zitten als het moet, mee te kijken hoe de vorderingen gaan en bijsturen als het niet helemaal goed gaat.

Nieuwe mogelijkheden met thuismetingen en continue data monitoring dankzij personal devices als smart watches, kunnen de afstand tussen het team en de deelnemer verkleinen. En zo kunnen wij de optimale begeleiding bieden die nodig is voor consistente gedragsverandering.

Het geeft mij persoonlijk overigens ook veel voldoening om echt samen te werken met de deelnemer of patiënt en mijn expertise in te zetten om voor hen gezondheidsverbetering te bereiken. Daar doe ik het voor.

Deze nieuwsbrief staat in het teken van ‘balans’. Wat betekent dat vanuit jouw perspectief als arts?

Balans slaat voor mij op levenswijsheid. Balanceren in je leven is een kunst. Het vraagt een kritische houding naar jezelf. Het afwegen van keuzes in geven en nemen; privé- en werk; gezondheid en lekker genieten. Het is ‘work in progress’. Het ijkpunt is gedurende je leven een moving target en zal voor iedereen anders zijn, ook omdat het te maken heeft met je persoonlijke normen en waarden.

Is er een algemene ‘leefregel’ die jij mensen meegeeft?

Nee, die heb ik niet. Ik vind dat iedereen een eigen levenswandel heeft met zijn eigen voorspoed en tegenslagen, in welke rol en context dan ook. Of dat nu in werk of in het privéleven is.

Het is een kostbaar goed als je kan bijdragen aan helderheid, een zetje in de goede richting kunt geven, of verlichting van zorgen en klachten. Ik hoop dat mijn kennis en persoonlijkheid daaraan kan bijdragen. 

Gerelateerd

Op je paasbest

Op je paasbest

Elk jaar vieren we Pasen. Maar waar ging het eigenlijk over? Waar gaat het nu over? Zoals bij elk feest, speelt samen eten een rol. Geniet ervan. Op een gezonde manier.

Lees meer
High Tech & High Touch

High Tech & High Touch

Digitale technologie, High Tech, is de ruggengraat van 111. Dankzij de 1’tjes en 0’etjes is ‘meten=weten’ mogelijk. Maar dat is niet genoeg. De menselijke aandacht, High Touch, is even belangrijk gebleken.

Lees meer